Cehia cere Rusiei despăgubiri de 47,5 milioane de dolari pentru implicarea serviciilor secrete ale Kremlinului în producerea exploziilor din 2014


  • ACP
  • May 10, 2021 17:20
  • 2373
Cehia cere Rusiei despăgubiri de 47,5 milioane de dolari pentru implicarea serviciilor secrete ale Kremlinului în producerea exploziilor din 2014

Cehia a anunțat că va cere Rusiei despăgubiri în valoare de un miliard de coroane (aproximativ 47,5 milioane de dolari) ca despăgubiri pentru implicarea agenților serviciilor militare de informații ruse în producerea exploziilor din 2014, de la depozitele de muniții din satul Vrbetice, din estul Cehiei, în care au murit doi oameni. 

Televiziunea cehă a anunțat că autoritățile de la Praga au avansat suma de 1 miliard de coroane doar ca o sumă preliminară și că despăgubirile vor fi cerute în cadrul dreptului internațional, deoarece soluționarea unui dosar penal ar dura prea mult prea mult timp. 

Reclamația urmează să fie pregătită în următoarele săptămâni, autoritățile din regiunea afectată putandu-și adăuga cererile de despăgubire pentru daunele morale și incapacitatea de a-și folosi proprietățile, deoarece eliberarea zonelor afectate din muniția împrăștiată nu este încă complet finalizată, astfel că valoarea totală a compensației poate fi majorat pe măsură ce daunele vor fi clarificate. 

Ministra Finanțelor din Republica Cehă, Alena Schillerova, a explicat faptul că suma de un miliard de coroane reprezintă doar costurile care au fost plătite de la bugetul de stat după explozie, pentru degajarea teritoriului, chiar dacă depozitele de arme și muniții erau private. 

Mai mulți politicieni cehi au comentat însă că țara lor are puține șanse de a primi vreun fel de despăgubiri din partea Moscovei ca urmare a demersului guvernului de la Praga. 

Publicația rusă Novaie Izvestya notează că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a numit anterior declarațiile conducerii cehe despre explozii „nu foarte sănătoase și confuze”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.