VIDEO. Situație gravă în Israel. „Ne îndreptăm către un război în toată regula”. Sute de rachete trase de islamiștii Hamas și Jihadul Islamic au fost interceptate de scutul „Domul de Oțel” al Israelului


VIDEO. Situație gravă în Israel. „Ne îndreptăm către un război în toată regula”. Sute de rachete trase de islamiștii Hamas și Jihadul Islamic au fost interceptate de scutul „Domul de Oțel” al Israelului

Israel a decretat starea de urgență în orașul central Lod, cu populație mixtă evreiască și arabă, după intensificarea conflictului dintre forțele israeliene și militanții palestinieni. Mai multe mașini au fost incendiate și 12 persoane au fost rănite în confruntările din oraș, dintre locuitorii de etnie arabă și forțele statale, primarul spunând chiar că ar fi vorba de un război civil în toată regula, scrie BBC. 

„Criza este prea gravă pentru a fi gestionată de poliţie. L-am sunat pe premier pentru a-i cere să declare starea de urgenţă în Lod. Trebuie chemată armata. Este un eşec al sistemului de guvernare. Este un incident uriaş, o Intifadă a etnicilor arabi israelieni. Tot ce am făcut aici în ultimii ani pentru coexistenţă s-a dus. Tot Israelul trebuie să ştie că situaţia a fost pierdută de sub control. Este de neconceput. Sinagogile sunt incendiate. Sute de maşini au ars. Sute de criminali arabi se plimbă pe străzi. A izbucnit războiul civil în Lod. Comunitatea naţionalistă de evrei ortodocşi de aici are arme. Eu îi implor să se retragă, dar este de înţeles că vor să îşi apere casele. Casele evreilor sunt atacate cu sticle incendiare. Situaţia este incendiară", a afirmat primarul din Lod, citat de cotidianul Times of Israel. 

De asemenea, marți seară, militanții palestinieni (membri ai grupărilor islamiste Hamas și Jihadul Islamic) au lansat sute de rachete asupra Tel Aviv-ului și împrejurimilor, majoritatea fiind interceptate de scutul „Domul de Oțel”, iar Israelul a ripostat cu raiduri aeriene în urma cărora a distrus o clădire cu 13 etaje din Fâșia Gaza, turnul Hanadi, considerată un fief al mișcării Hamas. 

The Jerusalem Post: peste 850 de rachete au fost lansate, marți seară, din Fâșia Gaza asupra Israelului. Alte 200 au căzut în interiorul enclavei palestiniene. Mai multe rachete au țintit clădiri civile și mașini, provocând moartea a cel puțin cinci israelieni. 

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Oficial: Israelul nu negociază încetarea ostilităților mai înainte de a pedepsi Hamas pentru atacul cu rachete

Sunt cele mai grave violențe din ultimii ani, soldate cu cel puțin 35 de pierderi de vieți omenești, arată BBC.  

Coordonatorul special al Națiunilor Unite pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a cerut încetarea imediată a ostilităților, avertizând că așa cum arată lucrurile, „ne îndreptăm către un război în toată regula”. Liderii de ambele părți au responsabilitatea de calma situația, spune diplomatul. „Prețul războiului din Gaza este devastator și este plătit de oamenii obișnuiți”, a subliniat Tor Wennesland. 

Bombardamentele israeliene din Gaza au ucis cel puţin 35 de persoane, inclusiv 12 copii şi au rănit încă cel puţin 152, potrivit oficialilor palestinieni. Armata israeliană a declarat că a ucis peste 15 militanţi, printre care comandanţi ai Hamas şi ai Jihadului Islamic, al doilea grup armat islamist din enclavă. 

De asemenea, cinci persoane și-au pierdut viața în Israel în urma atacurilor cu rachetele lansate de Hamas și Jihadul Islamic, în vreme ce alte 30 au fost rănite la Tel Aviv. 

Prezentul conflict vine după săptămâni de confruntări violente dintre forțele israeliene și protestatari palestinieni izbucnite la Ierusalim, oraș sfânt atât pentru evrei, cât și pentru musulmani. Punctul central al acestora a fost Moscheea al-Aqsa din Ierusalim. 

Statele Unite au anunţat că menţin angajamentele privind apărarea Israelului şi au lansat un apel la calm adresat tuturor părţilor. Președintele american Joe Biden i-a trimis o scrisoare liderului Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, solicitându-i să acţioneze pentru stoparea violențelor. "Toate părţile trebuie să reducă tensiunile, trebuie să aplice măsuri practice pentru calmarea situaţiei", a declarat secretarul de Stat american, Antony Blinken. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.