Niculae, cu un pas în afara pușcăriei. Birchall avertiza încă din momentul în care infractorul s-a predat că cel mai probabil va primi undă verde pentru eliberarea condiționată. Solicitarea transmisă ministrului Stelian Ion


Niculae, cu un pas în afara pușcăriei. Birchall avertiza încă din momentul în care infractorul s-a predat că cel mai probabil va primi undă verde pentru eliberarea condiționată. Solicitarea transmisă ministrului Stelian Ion

Judecătoria Medgidia a decis, miercuri, 12 mai, eliberarea din închisoare a omului de afaceri Ioan Niculae, la mai puțin de trei luni de la încarcerarea acestuia, după ce în data de 28 aprilie Comisia de liberări condiționate a Penitenciarului Rahova a acordat aviz favorabil. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs. 

Ioan Niculae a executat deja fracţia de o treime, impusă în cazul deținuților care au vârstă de peste 60 de ani, încă din luna februarie, când a fost condamnat. Potrivit calculelor, o treime din pedeapsa de 5 ani primită de omul de afaceri înseamnă aproximativ 600 de zile, considerate deja executate în urma contopirii ultimei pedepse cu prima, cea din dosarul "Mită la PSD". (sursa: g4media)

Amintim că Ioan Niculae a fost condamnat definitiv pe 18 februarie 2021 la 5 ani de închisoare cu executare de Curtea de Apel București. Pe 19 februarie, Ioan Niculae s-a întors în țară pentru a se preda autorităților. În acest context, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, avertiza pe 20 februarie 2021 că este foarte posibil ca Ioan Niculae să fie eliberat, în baza legislației în vigoare. 

"Regret să vă stric petrecerea și să spulber euforia dată de întoarcerea de bunăvoie a domnului Ioan Niculae. Personal cred că s-a întors de bunăvoie pentru că este foarte probabil ca destul de curând să facă cerere de liberare condiționată iar așa cum este acum legislația probabil că are șanse să îi fie și aprobată! Așa cred eu că se explică de ce s-a predat de bunăvoie: ca să ceara imediat liberarea condiționată!", a scris Birchall pe Facebook. 

Astăzi, Ana Birchall a amintit pe Facebook că a fost remaniată de Viorica Dăncilă din funcția de ministru al Justiției atunci când a încercat să implementeze înăsprirea condițiilor în baza cărora se poate acorda eliberarea condiționată. În acest sens, Birchall i-a solicitat actualului ministru al Justiției, Stelian Ion, să adopte respectivele modificări legislative. 

"Are sens să mai întreb care ar fi fost situația dacă doamna Dăncilă nu ar fi blocat propunerile mele de modificare a condițiilor pentru acordarea eliberării condiționate? Doamna Dăncilă le-a blocat tocmai pentru că se aplicau și în cazurile de corupție. În schimb, mi-a mai făcut mie o cerere de remaniere din funcția de ministru al Justiției!

Poate totuși actualul ministru al Justiției, domnul Stelian Ion, are curaj și propune spre adoptare modificările legislative inițiate și asumate de mine! Le are în minister! Doar să aibă curajul și responsabilitatea să își pună semnătură pe ele și să le adopte în Guvern! Astfel, FAPTIC, se împiedică folosirea abuzivă a dreptului de liberare condiționată!", a scris Birchall pe Facebook. 

Birchall voia să implementeze în 2019 o modificare legislativă, care se aplica și cazurilor de corupție, conform căreia condițiile liberării condiționate trebuie îndeplinite cumulativ.

"ART. 100. Condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii

(1) Instanţa poate dispune liberarea condiţionată în cazul închisorii dacă sunt întrunite următoarele condiţii:

„a) cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;”

b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;

c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate", potrivit proiectului de act normativ.

"SECŢIUNEA a 6-a - Liberarea condiţionată

ART. 99. Condiţiile liberării condiţionate în cazul detenţiunii pe viaţă

(1) Instanţa poate dispune liberarea condiţionată în cazul detenţiunii pe viaţă dacă sunt întrunite următoarele condiţii:

„a) cel condamnat a executat efectiv 25 de ani de detenţiune;”

b) cel condamnat a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei;

c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate", se arăta în proiectul de OUG.

Potrivit aceluiași proiect de OUG, în cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 65 de ani, s-ar fi putut dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b) - d).

Totodată, pentru toate cazurile de eliberare condiţionată nu s-ar fi putut dispune această măsură "dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită, sau în cazul pluralităţii de infracţiuni, pentru una din infracţiunile săvârşite, este de 10 ani sau mai mare, decât după executarea efectivă a cinci şesimi din durata pedepsei”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.