Dan Voiculescu și Ciuvică, înfrângere la CSM: Camelia Bogdan NU va fi exclusă din magistratură


Dan Voiculescu și Ciuvică, înfrângere la CSM: Camelia Bogdan NU va fi exclusă din magistratură

Jurnalista specializată pe teme de justiție, premiată de Ambasada SUA, ne referim la Ondine Gherguț, avertiza pe 2 aprilie că judecătoarea care l-a condamnat la pușcărie pe "Felix" Dan Voiculescu, fondatorul antenelor, are din nou probleme din pricina zonei mafiote a sistemului judiciar. Concret, la cererea trompetei anteniste Mugur Ciuvică, Inspecția Judiciară a propus Secției de Judecători din CSM excluderea definitivă a Cameliei Bogdan din magistratură.

CITIȚI ȘI: Avertismentul unei jurnaliste: la cererea trompetei Ciuvică, mafia din justiție pregătește excluderea definitivă din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan

Miercuri, 12 aprilie, site-ul anti-justiție luju.ro a anunțat, cu vădită dezamăgire, că judecătoarea Camelia Bogdan nu va fi exclusă din magistratură, cităm, "cel puțin deocamdată".

Concret, Secția pentru judecători a CSM a respins miercuri, 12 mai 2021, raportul Inspecției Judiciare prin care se cerea să se constate că Bogdan nu mai poate fi judecătoare întrucât nu mai îndeplinește condițiile de bună reputație.  

Decizia CSM a fost luată în temeiul unei hotărâri a Curții Constituționale a României care a declarat neconstituționale prevederile privind buna reputație. Mai exact, este vorba despre “Decizia nr. 187 din 17 martie 2021 referitoare la obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.14, 18, 27, 43 și 67 din Legea privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, precum și la concursul de admitere în magistratură, precum și a legii în ansamblul său”. Chiar dacă decizia CCR s-a referit la admiterea la INM, în magistratură și la examenul de capacitate al magistraților, hotărârea Curții are efecte și asupra judecătorilor și procurorilor aflați deja în sistem, notează luju.ro. 

Amintim că judecătoarea Camelia Bogdan a fost în trecut exclusă din magistratură de două ori de CSM. Una dintre sancțiuni a fost însă modificată de ÎCCJ cu mutarea la Curtea de Apel Târgu Mureș pe o perioadă de șase luni, iar cea de-a doua a fost atacată la ÎCCJ cu recurs de Camelia Bogdan, astfel încât judecătoarea este în prezent suspendată din funcție până la soluționarea recursului.

Al treilea atac instrumentat împotriva Cameliei Bogdan l-a avut în prim plan pe Mugur Ciuvică, prin intermediul Grupului pentru Investigații Politice. Mugur Ciuvică formulase o sesizare la Inspecția Judiciară, instituția ultim menționată întocmind ulterior un raport în care propunea excluderea din magistratură a judecătoarei pe motiv că ar fi făcut afirmații defăimătoare la adresa Înaltei Curți de Casație și Justiție, a unor judecători, Consiliului Superior al Magistraturii, Serviciului Român de Informații și a Curții Constituționale.

Motivele pentru care Inspecția Judiciară a propus CSM excluderea Cameliei Bogdan din magistratură:

- Judecătoarea suspendată Camelia Bogdan a atacat permanent autoritatea judecătorească cu scopul de a induce în eroare, de a afecta credibilitatea justiției și de face presiuni indirecte împotriva tuturor celor implicați în desfășurarea procedurilor disciplinare care o vizau.

- Camelia Bogdan a fost sancționată de două ori de CSM cu excluderea din magistratură pentru fapte deosebit de grave.

- Înalta Curte a stabilit, printr-o sentință definitivă, că judecătoarea Camelia Bogdan a avut un comportament neconform statutului de magistrat și a subminat independența justiției, deteriorând încrederea și respectul față de funcția de magistrat.

- Camelia Bogdan a făcut afirmații defăimătoare la adresa Înaltei Curți de Casație și Justiție, a judecătorilor care au dat sentințe care nu i-au convenit, a Consiliului Superior al Magistraturii, a Serviciului Român de Informații și a Curții Constituționale. A îndemnat la nerespectarea deciziilor Curții Constituționale.

- Pe rolul DNA sunt 9 dosare penale înregistrate ca urmare a plângerilor formulate de Camelia Bogdan împotriva autorităților care s-au ocupat de acțiunile disciplinare declanșate împotriva ei.

- În perioada 2015-2020, Camelia Bogdan a formulat 41 de cereri de apărare a reputației profesionale și a independenței sistemului judiciar, din care 40 au fost respinse de CSM.

- Camelia Bogdan a inițiat 71 de dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată. Marea majoritate a acțiunilor declanșate de reclamanta Camelia Bogdan în instanță au fost deja respinse. Verificările efectuate de Inspecția Judiciară „au relevat conduita exagerată și în același timp agresivă a doamnei Camelia Bogdan, judecător suspendat”.

- Camelia Bogdan a făcut cereri de a intervenție în procese, cereri respinse de instanțe pe motiv că erau, de fapt, solicitări proprii diferite și contrare față de cele ale părții în favoarea căreia spunea că intervine.

- „Camelia Bogdan nu conștientizează gravitatea faptelor pentru care a fost sancționată disciplinar de două ori, comunicând opiniei publice cu o totală lipsă de onestitate și corectitudine că este o «victimă a sistemului» și că este vorba de o «executare»”.

- Chiar și în cadrul acestor verificări ale Inspecției Judiciare , Camelia Bogdan a avut o atitudine lipsită de onestitate și de bună credință, transmițând apărări confuze în care „cu greu poate fi urmărit un raționament logic”.

Inspecția Judiciară subliniază că standardele de conduită impuse unui judecător sunt mult mai riguroase decât cele impuse unui cetățean obișnuit.

În concluzie, Inspecția Judiciară stabilește că: „prin prisma acțiunilor desfășurate din funcția de judecător calificate de instanța disciplinară ca nefiind conforme cu statutul acestei funcții și pentru care a fost sancționată disciplinar de două ori, cât și în raport de manifestările extraprofesionale în care nu se respectă standardele de conduită naționale și internaționale stabilite pentru funcția de judecător, cu consecințe negative asupra credibilității justiției, apreciem că doamna Camelia Bogdan, judecător suspendat, nu mai prezintă calitățile necesare pentru ocuparea funcției de judecător, nemaibucurându-se de o bună reputație”. (sursa: știripesurse)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.