DOCUMENT Noi detalii despre 10 august: "INIMA" a ordonat represiunea contra protestatarilor pașnici. Directivele primite de Cazan de la misteriosul comandant


DOCUMENT Noi detalii despre 10 august: "INIMA" a ordonat represiunea contra protestatarilor pașnici. Directivele primite de Cazan de la misteriosul comandant

Ionel Stoica, coordonator al serviciului de presă al Primăriei Sectorului 1, fost jurnalist specializat pe justiție la publicația ziare.com, a publicat vineri, 14 mai, 2 fragmente dintr-o ordonanță DIICOT care prezintă informații importante în legătură cu intervenția brutală a jandarmilor asupra protestatarilor pașnici pe 10 august 2018. 

Conform primului fragment al ordonanței, Speranța Cliseru, prefect al Capitalei la data protestului, a declarat pe 22 august 2018 că a fost sunată și contactată prin mesaje insistent de Mihai Dan Chirică, secretar de stat al MAI la acea vreme, pentru a emite un ordin de intervenție cu scopul reprimării protestului. "Cel mai interesant este mesajul primit la 00.00, pe 11.08.2018, când Cliseru îl anunță pe Chirică că îi va expedia o fotografie cu ordinul de intervenție, iar acesta își exprimă nedumerirea: “Dvs acum l-ați semnat??? Acum se semnează!? Sunt la doamna ministru în birou!", a subliniat Ionel Stoica. 

Conform celui de-al doilea fragment, Laurențiu Cazan, care avea indicativul "LEUL 134", a primit ordine pentru a reprima protestul de la o misterioasă persoană, al cărei indicativ a fost "INIMA". "Dă drumul la tun!" și "Toată lumea avansează. Haideți!" sunt 2 dintre ordinele primite de Cazan. 

"Am citit astăzi o ordonanță DIICOT emisă în dosarul privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august 2018. Mai multe părți vătămate se plângeau de închiderea anchetei, iar procurorii DIICOT au decis ca plângerile acestora să ajungă în cazul redeschis de judecători pe 16 aprilie, să fie cercetate în continuare.  

Atașez două facsimile din ordonanță, apar detalii interesante:

- Mărturia fostului prefect al Capitalei, Speranța Clișeru, care a declarat că a fost sunată insistent de fostul secretar de stat din Ministerul de Interne, Mihai Dan Chirică, să emită ordinul de intervenție, plus mesajele primite pe whatsapp de la acesta. Cel mai interesant este mesajul primit la 00.00, pe 11.08.2018, cand Cliseru îl anunță pe Chirică că îi va expedia o fotografie cu ordinul de intervenție, iar acesta își exprimă nedumerirea: “Dvs acum l-ați semnat??? Acum se semnează!? Sunt la doamna ministru în birou!”

- Discuțiile declasificate de pe stațiile Tetra, care dezvăluie că maiorul Laurențiu Cazan- indicativ "LEUL 123", cel care a coordonat intervenția jandarmilor la protestul din Piaţa Victoriei, primea ordine de la o misterioasă persoană care avea indicativul radio “INIMA.”

Ora 23:08:27- "LEUL 123": “Cu toți, cu toți, cu toți, împingeți-i. Hai, hai! Către toți principalii: avansați, avansați”

Ora 23:08:49- “INIMA”: “Toată lumea avansează. Haideți!”

Ora 23:08: 53- “LEUL 123”: “Tot aliniamentul avansează, avansează!”, a scris Ionel Stoica pe Facebook. 

Curtea de Apel București a decis definitiv pe 16 aprilie redeschiderea anchetei împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei în Dosarul 10 august, după ce a fost admisă plângerea depusă de protestatarul Ioan Crăciuneanu. De asemenea, DIICOT a anunţat pe parcursul aceleiași zile că a admis plângerile depuse de şase persoane şi a dispus redeschiderea urmării penale faţă de foştii şefi ai Jandarmeriei în Dosarul 10 august, dar şi faţă de Speranţa Cliseru - fost prefect al Capitalei. Foștii șefi ai Jandarmeriei vizați de ancheta procurorilor sunt colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române. De asemenea, va fi redeschisă urmărirea penală şi în cazul comisarului-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.