Ambasadorul SUA la Chișinău, PALMĂ oficială pentru Dodon, PSRM și Șor: ”S-au supus influenței maligne din străinătate”. Avertisment pentru slugile Rusiei


Ambasadorul SUA la Chișinău, PALMĂ oficială pentru Dodon, PSRM și Șor: ”S-au supus influenței maligne din străinătate”. Avertisment pentru slugile Rusiei

Cetățenii R. Moldova sunt așteptați la urne pe 11 iulie, iar Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan le recomandă moldovenilor să-i aleagă pe cei care le vor reprezenta interesele în Parlament.

Nu pentru a reprezenta interesele unei oarecare persoane, ale unui partid sau chiar ale unei țări străine, ci pe ale dumneavoastră”, este îndemnul lansat, astăzi, de diplomatul american în cadrul unui discurs adresat studenților Facultății Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative de la Universitatea de Stat din Moldova, scrie Ziarul National.

Ambasadorul SUA le-a mai recomandat cetățenilor R. Moldova să solicite de la guvern să-și îndeplinească promisiunile, să dezrădăcineze corupția și să creeze condiții ca legea să fie aplicată în mod egal pentru toți cetățenii.

În noimebrie anul trecut, un număr record de moldoveni au votat pentru alegerea primei femei-președinte al republicii și au cerut o guvernare mai responsabilă. Dar aceste apeluri au fost întâmpinate cu cinism și dorința de a sacrifica totul, de a face parteneriat cu forțele oligarhice, de a se supune influenței maligne din străinătate și chiar de a face amenințări la adresa independenței instituțiilor democratice din R. Moldova. Toate astea pentru a păstra puterea politică cu orice preț. Din fericire, acele încercări au eșuat, dar rezultatul nu a fost întotdeauna asigurat. Democrația este fragilă și necesită o vigilență constantă pentru a fi păstrată”, a declarat Ambasadorul Dereck J. Hogan, cu referire la ultimele evenimente politice de la Chișinău.

E lesne de înțeles le cine se referă, în subsidiar, ambasadorul SUA, atunci când acuză supuneri la o ”influență malignă din străinătate” (adică Rusia, s-o spunem pe șleau): Dodon, PSRM și Șor, laolaltă cu toate conservele lor din Parlament, care au făcut totul să se mențină la putere și să nu se ajungă la alegeri anticipate, eșuând însă în acest boicot. 

Diplomatul și-a exprimat speranța că scrutinul parlamentar va fi unul corect și transparent, astfel încât rezultatul alegerilor să reflecte voința reală a cetățenilor R. Moldova.

Diplomatul american a dat asigurări că SUA va fi alături de cetățenii R. Moldova în ceea ce privește sprijinirea și apărarea democrației, dar a punctat că de cetățenii moldoveni depinde ca acest stat să rămână suveran, independent, cu Transnistria „parte sub controlul administrativ al Guvernului de la Chișinău” și care să prospere.

Totodată, Dereck Hogan a afirmat că rezolvarea conflictului transnistrean joacă un rol foarte important pentru SUA în Republica Moldova. Abordarea americană a rezolvării acestui conflict ține de faptul că Transnistria trebuie să fie sub control administrativ al Chișinăului, al Guvernului Republicii Moldova.

La fel, el a menționat că SUA se implică responsabil și sincer atunci când observă că sistemul corupt și amestecul din străinătate (a se citi Rusia) încearcă să submineze independența, suveranitatea și instituțiile democratice ale Republicii Moldova.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.