AUR Moldova, un cal troian făcut ”cadou” de Rusia


AUR Moldova, un cal troian făcut ”cadou” de Rusia

George Simion a reușit să își creeze un vehicul politic în Moldova. A schimbat denumirea Partidului Popular Românesc cu AUR și a început campania de promovare. Lideri ai AUR România sunt zi de zi la Chișinău, transmit mesaje, au întâlniri și semnează protocoale cu alte partide unioniste din Republica Moldova. Se încearcă acreditarea ideii că AUR Moldova va avea succesul pe care l-a avut AUR în România și că acest partid va putea reînvia flacăra unionismului.

Într-un timp scurt, liderii AUR au găsit și câțiva politicieni precum Dorin Chirtoacă și Valeriu Munteanu gata să se urce în trenul supraviețuirii politice. Chirtoacă este fostul primar al Chișinăului, cel care a reușit la ultimele alegeri prezidențiale să obțină 1.20%. Performanțele politice ale acestuia din ultima vreme spun totul. Valeriu Munteanu a fost ministru din partea Partidului Liberal, fratele său a fost directorul adjunct al Serviciul de Informații și Securitate în vremea lui Plahotniuc. Nici el nu este vreun lider politic de prima mână, nu iese din marja de eroare atunci când îl sondezi la capitolul încredere. De aceea, și el și fostul primar al Chișinăului au sărit imediat în barca AUR, convinși că se vor putea relansa și vor obține un mandat în Parlament.

Într-adevăr, Chirtoacă a fost acum mai mulți ani o speranță. A câștigat primăria Capitalei, a primit ajutor din partea României, dar și-a dezamăgit alegătorii. Nu a făcut prea multe pentru oraș, în schimb liderii din partidul său au fost primii la capitolul afaceri imobiliare. A fost arestat într-un scandal de corupție, a fost eliberat și într-un final nu a mai reușit decât un scor mai mult decât modest în ultimele alegeri.

AUR nu este un partid nou, ci doar o ”umbrelă” pentru Bilețchi, Chirtoacă, Munteanu sub bagheta lui Simion.

AUR Moldova este, însă, un cal troian făcut ”cadou” de Rusia. Acest lucru trebuie să îl înțeleagă unioniștii de bună credință din Republica Moldova. Dacă politicienii precum Chirtoacă, Munteanu, vor să se salveze și au interese personale, electoratul unionist de bună credință trebuie să fie extrem de atent și să analizeze tot parcursul acestei formațiuni politice, să urmărească mesajele și comportamentul liderilor AUR România și să se uite pe istoricul lui George Simion.

AUR Moldova, în cazul puțin probabil în care va intra în Parlament, va reprezenta principalul pericol la adresa ideii unioniste. Va fi actorul politic extremist care va promova exact discursul pe care și-l dorește Federația Rusă. Va fi catalizatorul spaimelor și al fricilor promovate de propaganda rusă, va fi dovada incontestabilă că ”jandarmul român” există și se manifestă. Dacă până acum PSRM și Federația Rusă foloseau legenda ”jandarmului român care îi bate pe moldoveni” doar ca exercițiu narativ, exploatând o percepție formată acum câțiva zeci de ani, fără a avea însă ceva palpabil, acum, odată cu apariția acestui partid, vom avea și actorul care își asumă acest rol. Va fi un joc în doi. Federația Rusă și exponentul său PSRM și AUR Moldova.

Așa cum Iurie Roșca a ieșit la un moment dat din adormire și și-a îndeplinit rolul solicitat, așa se va întâmpla și cu George Simion și partidul condus de el.

Am văzut de-a lungul timpului ce a făcut Simion în Republica Moldova. Sub masca ”unionistului” a venit, a făcut marșuri, dar în momente tensionate a încercat să provoace dezordine, să blocheze Piața Mare.

Trecutul său este mai mult decât dubios. Nimeni nu l-a întrebat pe George Simion de unde a avut banii necesari să își dedice câțiva ani din viață militantismului, de unde a avut fondurile necesare să facă o formațiune politică în România și să aibă o campanie în online atât de agresivă.

Cine i-a asigurat atâția ani finanțarea? Nu avea ce să ofere, nu era un politician cu acces la resurse, la putere, ca în schimbul banilor să ofere influență și contracte. Era un ”militant” care însă făcea mult zgomot, care executa operațiuni împreună cu membrii unei galerii de fotbal ce aveau ca scop dezordine socială și destabilizare.

Să ne amintim de scandalul de la cimitirul maghiar din Valea Uzului, scandalurile pe care le-a provocat în Republica Moldova, momentul expulzării, când a regizat și a mințit că ar fi fost bătut, sceneta de la frontieră, când sub pretextul că vine la înmormântarea marelui scriitor Nicolae Dabija a încercat forțarea graniței deși știa că are interdicție. De fapt, atunci a încercat doar să creeze un eveniment de răsunet, pentru că a doua zi trebuia să lanseze venirea AUR în Moldova.

Desigur că niciun ziarist sau analist politic nu vor putea dovedi cu acte că este un instrument al serviciilor rusești, dar modul său de acțiune, tipologia și faptul că de-a lungul anilor a fost promovat de Sputnik, ajutorul venit din online de la trolii Rusiei, ne arată că nu este un simplu ”idiot util”.

Temele pe care George Simion le-a promovat în ultima vreme în România au fost temele predilecte ale propagandei ruse. O simplă retrospectivă făcută și putem observa că principalele idei pe care pedalează Moscova se regăsesc și în discursul AUR. Fie că vorbim de promovarea naționalismului exaltat, a protocronismului, a semănării urii și a dezbinării, de demonizarea instituțiilor statului și cultivarea unei neîncrederi în acestea, mai ales în timpul unei crize precum pandemia și până la curentul antivaccinist și a discursului antieuropean.

Unioniștii din Republica Moldova trebuie să găsească puterea să nu fie seduși de Simion și echipa AUR Moldova. Au destule dovezi că această mișcare nu este ceea ce vrea să pară. De altfel, ar trebui să se gândească că statul român nu susține și nu va susține un lider de acest gen.

Este aproape imposibil ca Simion&Chirtoacă să ajungă la procentele necesare pentru a intra în Parlament, dar dacă acest lucru se va întâmpla, va fi 2-0 în meciul Rusia-România iar cele două goluri vor fi de fapt autogoluri marcate chiar de către noi.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.