Administrația Biden face pași înapoi în fața Rusiei și Chinei comuniste. Astfel de mișcări erau de neconceput în mandatul lui Trump


  • ACP
  • May 20, 2021 14:03
  • 2496
Administrația Biden face pași înapoi în fața Rusiei și Chinei comuniste. Astfel de mișcări erau de neconceput în mandatul lui Trump

Două mutări ale Washingtonului de zilele trecute, față de inamicii săi cei mai mari, arată o schimbare foarte greu explicabilă a politicii externe americane, cel puțin față de perioada președintelui Donald Trump

Astfel, din „interese de securitate națională”, Departamentul de Stat a suspendat, ieri, sancțiunile impuse companiei care construiește gazoductul Nord Stream 2, ce va aduce gazul rusesc direct în Germania, dar și cele împotriva președintelui companiei constructoare, chiar dacă decizia a fost criticată de membrii Congresului atât de la putere cât și din opoziție. 

Senatorul republican Jim Risch a numit decizia „un cadou pentru Putin”, iar senatoarea democrată Jeanne Shaheen și-a exprimat, de asemenea, dezamăgirea față de decizia Departamentului de Stat, subliniind că ar trebui luate toate măsurile pentru a fi oprită construcția conductei Nord Stream 2. 

Purtătoarea de cuvânt al Casei Albe – Jen Psaki – a dat totuși asigurări că președintele Joe Biden consideră în continuare conducta Nord Stream 2 un proiect geopolitic rus care amenință securitatea energetică a Europei, Ucrainei și flancului estic al NATO și a avertizat companiile care participă la proiectul Nord Stream 2 că riscă să li se impună sancțiuni din partea Statelor Unite – sursa AICI.  

Numai că decizia luată de administrația Biden arată că riscurile acestea sunt în realitate destul de mici... 

O altă decizie greu de înțeles a administrației Biden privește reconsiderarea companiei Xiaomi și scoaterea acesteia de pe lista neagră a companiilor chinezești care nu mai pot opera în Statele Unite deoarece au legături cu armata chineza sau cu guvernul de la Beijing. 

Guvernul american și-a recunoscut „greșeala” luna aceasta și și-a declarat disponibilitatea de a soluționa problema cu Xiaomi Group, în urma procesului intentat de compania chineză, dar și a presiunilor Beijingului.

Administrația Trump inclusese compania Xiaomi pe lista neagră la începutul lunii ianuarie, alături de mai multe companii chineze, dar la puțin timp Xiaomi a emis o declarație publică în care a afirmat că nu are legături cu guvernul chinez, nu aparține armatei chineze și că va folosi toate căile legale pentru a recupera daunele aduse de decizia guvernului american. Iar zilele trecute cei de la Washington au răspuns chinezilor exact cum doreau aceștia – detalii AICI

E foarte greu de înțeles de ce face administrația Biden acești pași repetați înapoi din fața Rusiei și Chinei, permitandu-le să câștige rapid poziții solide împotriva Statelor Unite și a întregii lumi libere, dar e sigur că nici rușii nici chinezii nu se vor mulțumi cu atât și vor vrea să câștige în continuare concesii din ce în mai mari din partea Washingtonului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.