Uniunea Europeană închide spațiul aerian pentru avioanele din Belarus


Uniunea Europeană închide spațiul aerian pentru avioanele din Belarus

Uniunea Europeană a decis luni seară să-și închidă spațiul aerian pentru aeronavele din Belarus, pentru a sancționa regimul lui Alexander Lukașenko, acuzat de terorism în cazul deturnării avionului la bordul căruia se afla jurnalistul Roman Protasevici, un critic virulent al dictatorului de la Minsk.  

Astfel, potrivit RFI.ro, cele 27 de state membre, întrunite în cadrul summitului de la Bruxelles, au cerut, de asemenea, companiilor aeriene să evite survolarea Belarusului și au cerut „eliberarea imediată” a oponentului Protasevici și a iubitei acestuia, extrasă și ea de la bordul avionului și reținută de autoritățile de la Minsk.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Roman Protasevici, bătut în arest. Jurnalistul e forțat să spună că autoritățile din Belarus se comportă "adecvat" 

De asemenea, președinția ucraineană a ordonat luni încetarea legăturilor aeriene directe cu Belarus și survolarea teritoriului acestei țări din sau către Ucraina, a doua zi după interceptarea de către Belarus a unui avion de linie și arestarea jurnalistului Roman Protasevici. 

Totodată, într-o măsură similară, și guvernul britanic le-a spus tuturor avioanelor din Marea Britanie să înceteze să mai zboare peste Belarus și l-a convocat pe ambasadorul țării. Marea Britanie a spus că este dificil să nu creadă că Rusia nu a fost implicată în deturnarea avionului, dar a subliniat că nu există dovezi clare deocamadată privind implicarea Moscovei. 

Europarlamentarul USR PLUS Vlad Gheorghe a publicat pe pagina sa de Facebook sancțiunile pe care UE le-a adoptat sau urmează să le adopte în urma gestului abominabil comis din ordinul dictatorului Lukașenko. 

”Liderii europeni au decis o serie de sancțiuni pentru regimul lui Lukashenko. Sunt măsuri ferme, care afectează direct acțiunile dictatorului belarus ca să nu mai poată pune în pericol cetățenii europeni așa cum a făcut-o prin deturnarea avionului dintre Atena și Vilnius și aterizarea forțată la Minsk.  

Sunt măsurile pe care și eu le-am solicitat ieri alături de colegii mei europarlamentari din Comisiile de Transport și turism și Afaceri externe, aceleași cu solicitările colegilor mei din delegația USRPLUS și întreg grupul RENEW EUROPE. Nu ai cum să stai la discuții cu dictatorii care încalcă în mod repetat drepturile omului și orice document și regulament internațional, inclusiv legat de siguranța aeriană. A venit vremea să plătească.  

Ce a decis Consiliul: 

- companiile aeriene din Belarus nu mai pot intra în spațiul aerian UE, iar companiile UE trebuie să evite spațiul aerian belarus.  

- vor urma sancțiuni economice suplimentare impuse Belarusului - prima este blocarea celor 3 miliarde € pe care urma să le investească UE în țara lui Lukashenko; 

- vor urma sancțiuni împotriva mai multor persoane din regimul lui Lukashenko; 

- Organizația Internațională a Aviației Civile va face o anchetă a aterizării forțate a avionului european la Minsk; 

- Lukashenko trebuie să-i elibereze imediat pe jurnalistul și pe partenera lui arestați pe aeroport, după deturnarea avionului.”, arată Vlad Gheorghe pe pagina sa de Facebook.  

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.