Cazul Voronin. Despre care secol vorbesc?


Cazul Voronin. Despre care secol vorbesc?

Dumnezeu, în ultima sută de ani, a fost deosebit de generos cu frații de peste Prut. Au avut personalități precum Grigore Vieru, Emil Loteanu, Dumitru Matcovschi, Vlad Pohilă, Ion și Doina Aldea-Teodorovici, Ion Vătămanu, Nicolae Costin, Ion Ungureanu, Mihai Volontir, Nicolae Sulac, Gheorghe Ursachi și mulți alții. 

În pofida acestei evidențe de necontestat, o publicație al cărei nume nu merită să-l scriu, la desemnat drept ”omul secolului” pe… Vladimir Voronin. Eu înțeleg că bătrânul general de miliție, care 8 ani a fost președintele Republicii Moldova, a trebuit reactivat degrabă, la porunca Kremlinului, pentru că Igor Dodon nu mai e credibil, dar nici chiar așa. 

Să nu uităm că rana numită 7 Aprilie 2009 încă sângerează. Doare și e vie. Oare ce le spuneți rudelor și supraviețuitorilor torturii care a avut loc atunci, la porunca acestui Voronin? Oare ați uitat de abuzurile, derapajele, dezastrul și represiunea statului milițienesc? 

Știu oare cei de la această revistă că Vladimir Voronin a făcut, în repetate rânduri, declarații rasiste? Într-un stat democratic, după asemenea afirmații, Voronin ar fi avut probleme cu legea. Se pare însă că nu și în Republica Moldova, unde bătrâna șandrama comunistă este desemnată ”omul secolului” și unde i se pregătește un fotoliu comod de deputat, pentru a înjura România și pentru a transforma Parlamentul în circ, dacă nu direct în menajerie. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.