Lovitură pentru China comunistă: Bisericile catolice din Hong Kong pregătesc Liturghii pentru comemorarea victimelor masacrului din Piața Tiananmen


  • ACP
  • May 27, 2021 19:50
  • 3052
Lovitură pentru China comunistă: Bisericile catolice din Hong Kong pregătesc Liturghii pentru comemorarea victimelor masacrului din Piața  Tiananmen

Dieceza catolică din Hong Kong a anunțat, săptămâna asta, că șapte biserici din regiune vor oferi liturghii de veghe la lumina lumânărilor pentru cei uciși în masacrul din Piața Tiananmen de pe 4 iunie 1989.

„Din diverse motive este posibil să nu mai putem vorbi deschis, dar nu trebuie să uităm istoria”, au declarat clericii de la Comisia de Justiție și Pace a Diecezei, care au făcut anunțul.  

„Să oferim Jertfa sfântă dătătoare de viață a Liturghiei pentru ca Domnul istoriei să-i privească iar pe cei care au murit în căutarea adevărului”, au mai adăugat oficialii diecezei.  

În China nu a fost niciodată permisă organizarea comemorării publice a „incidentului din 4 iunie” din Tienanmen, cum au numit comuniștii chinezi masacrul, dar în Hong Kong a existat încă din anii '90 o veghe anuală pentru comemorarea celor 10.000 de chinezi uciși de tancurile armatei comuniste.  

În timpul protestelor pro-democrație din Hong Kong, în 2020, comemorarea victimelor masacrului din 1989 a făcut ca mii de protestatari să sfideze ordinele poliției pentru a participa la slujbele de pomenire, chiar după ce s-a anunțat interdicția formării de adunări mari.

În omilia sa din 4 iunie 2020, episcopul Joseph Ha din Hong Kong, care a săvârșit o Liturghie de pomenire în acea zi, a spus:  

„Să ne rugăm împreună pentru semenii noștri, compatrioții noștri, așa cum au făcut studenții și civilii vremii, care s-au sacrificat nu pentru propriile interese, ci pentru viitorul țării, al oamenilor de aici. Acum sunt morți, dar de ce au murit? Cum au murit?”  

Ha a mai spus că după aprobarea legii securității naționale, în 2020, situația din Hong Kong s-a agravat, adăugând:

„Libertatea de exprimare pare să se micșoreze din ce în ce mai mult. Ar putea fi aceasta ultima Liturghie de comemorare, pentru cei care murit pe 4 iunie? Nu știu. Dar oricât de greu va fi în viitor, trebuie să știm că suntem creștini, suntem copii ai lui Dumnezeu, că El este mereu alături de noi, ne dă putere pentru misiunile noastre”.  

Cele șapte biserici care vor oficia liturghiile de comemorare pe 4 iunie, la 8 seara, sunt Biserica Sf. Bonaventura, Biserica Catolică Sf. Francisc de Assisi și Biserica Sf. Andrei din districtul Kowloon al Hong Kong-ului; precum și Biserica Sfânta Cruce de pe Insula Hong Kong; și Biserica Sfântului Mântuitor, Biserica Sf. Benedict și Biserica Catolică Cosma și Damian din zona Noile Teritorii. Însă episcopul numit pentru Hong Kong, Stephen Chow Sau-yan, a declarat la o conferință de presă organizată pe 18 mai că participarea la slujba publică de pomenire din 4 iunie „depinde de cerințele legale” – sursa AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.