Efectul victoriei Maiei Sandu în fața lui Dodon: în R.Moldova au fost transferate fonduri de peste jumătate de miliard. E o creștere semnificativă față de anii precedenți


Efectul victoriei Maiei Sandu în fața lui Dodon: în R.Moldova au fost transferate fonduri de peste jumătate de miliard. E o creștere semnificativă față de anii precedenți

În primele patru luni ale anului curent, în Republica Moldova au fost transferate de peste hotare mijloace bănești în sumă de peste jumătate de miliard de dolari, înregistrând o creștere semnificativă în comparație cu anii precedenți, anunță portalul bani.md.

Datele Băncii Naționale a Moldovei arată că în comparație cu primele patru luni ale anului trecut, volumul transferurilor bănești de peste hotare în favoarea persoanelor fizice a crescut semnificativ, de la 368 de milioane de dolari la 512 milioane de dolari. Astfel, creșterea este de aproximativ 40%.

De fapt, în primele patru luni ale acestui an, volumul transferurilor este mai mare decât în toți anii precedenți începând cu 2014. Acesta este primul an de referință de când sunt publicate astfel de date de Banca Națională a Moldovei.

Unul dintre motivele cheie pentru înregistrarea acestei creșteri ține de aducerea în albia „albă” a banilor veniți de peste hotare. Migranții au recurs mai des la transferuri bănești, în imposibilitatea de a veni acasă pe perioada coronacrizei.

Un alt motiv este, desigur, faptul că rusofilul Igor Dodon n-a mai câștigat un mandat de președinte al R. Moldova, aceste creșteri semnificative fiind înregistrate începând cu momentul prăbușirii sale. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.