Cristian Hrițuc: „Moscova se teme că îsi va pierde influența în Republica Moldova”. De ce l-a salvat pe Veaceslav Platon, „creierul operațiunilor de spălare a banilor”


Cristian Hrițuc: „Moscova se teme că îsi va pierde influența în Republica Moldova”. De ce l-a salvat pe Veaceslav Platon, „creierul operațiunilor de spălare a banilor”

„Retragerea acuzațiilor împotriva lui Veaceslav Platon (foto) de către Procuratura Generală ne arată că Moscova se teme că îsi va pierde influența în Republica Moldova”, consideră consultantul politic Cristian Hrițuc.

Procuratura Generală a renunțat la toate capetele de acuzare aduse lui Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare, în care controversatul om de afaceri a fost condamnat la 18 ani de pușcărie cu executare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei.

„Probabil și Kremlinul știe că după alegerile anticipate și formarea unei majorități în jurul Pas, toate conservele gen Stoianoglo (Procurorul General- n.red.) vor fi scoase din sistem. Moscova a vrut să își salveze omul, pe cel care a fost creierul operațiunilor de spălare a banilor, pentru a nu risca ca în viitor acesta, în cadrul, unui proces corect, să nu dea drumul la dezvăluiri.  

Procurorul General, conserva Moscovei, a fost sacrificat și în acest moment, după acest gest nu mai există nicio justificare pentru ca acesta să rămână în funcție.  

Sunt si efecte în plan politic. Dodon l-a numit pe Procurorul General în funcție.  Gestul acestuia va aduce efecte negative și asupra lui Dodon, chiar în electoratul PSRM, păcălit atat de mult timp cu ideea că fostul președinte luptă împotriva celor care au spălat banii, impotriva celor care au dat lovituri sistemului bancar.  

Platon va fi ultimul bolovan legat de gâtul lui Dodon. Dupa dezvăluirile în care toată lumea a putut vedea ca  acesta primea bani în pungă de la Plahotniuc,  acum vedem episodul Platon. Practic, principalele personaje negative din R Moldova, oamenii văzuți ca cei care au furat R Moldova, Plahotniuc si Platon sunt acum strâns legați de Dodon. Unul îl platea, altul a fost eliberat de către procurorul general. Niciunul din mesajele date de Dodon în ultimii 6 ani nu mai stă în picioare.  Totul a fost un " fake", iar acum orice moldovean poate realiza asta”, a scris Cristian Hrițuc pe Facebook.

Foto: www.știri.md

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.