Medvedev, declarație de o gravitate extremă în preludiul întâlnirii Putin-Biden: actualele tensiuni dintre Rusia și SUA, mai grave decât criza rachetelor cubaneze


  • ACP
  • Jun 2, 2021 12:24
  • 2481
Medvedev, declarație de o gravitate extremă în preludiul întâlnirii Putin-Biden: actualele tensiuni dintre Rusia și SUA, mai grave decât criza rachetelor cubaneze

Cu puțin timp înaintea întâlnirii dintre președinții Vladimir Puțin și Joe Biden, care urmează să aibă loc pe 16 iunie, la Geneva, Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate de la Moscova și președinte al partidului Rusia Unită, a făcut public o declarație deosebit de gravă referitoare la relațiile dintre Statele Unite și Rusia. 

Mai exact, Medvedev a declarat că, în ultimii ani, relațiile Rusiei cu țările și marile organizații politice ori militare occidentale s-au deteriorat „dramatic”, ajungând, în unele privințe, să fie chiar mai rele decât în timpul crizei rachetelor cubaneze, când războiul atomic a fost la un pas de declanșare. 

„Nu vorbesc despre o situație precum criza rachetelor cubaneze... dar, în anumite privințe, situația actuală este mai gravă. Și este mai rău, deoarece partenerii noștri pleacă de la premisa că Rusia poate fi neglijată”, a spus Medvedev, potrivit postului de televiziune Dozhd. 

„Nu vreau să spun că doar o parte este întotdeauna de vină pentru toate, că noi suntem albi și pufoși și că occidentalii sunt întotdeauna cei murdari și răi. Dar în această situație, cu siguranță nu am fost inițiatorii acestui tip de spirală a confruntării”, a mai declarat șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse. 

Medvedev a menționat între cauzele înrăutățirii relațiilor dintre Rusia și Occident faptul că multe țări occidentale apreciază Federația Rusă ca fiind o „țară pe moarte”, pe care o tratează cu dispreț, spre deosebire de perioada când toată lumea respecta URSS ca pe o mare putere militară.

Probabil de aceea a anunțat recent și ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Shoigu, propunerea pentru înființarea a aproximativ 20 de unități militare suplimentare în districtul militar occidental – pentru că Rusia să își recâștige „respectul” pe care îl avea când stăpânea peste Imperiul răului, URSS – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.