Dodon primește un ajutor batjocoritor dinspre prietenii de la Kremlin. Răspunsul oferit de Rusia la sprijinul de 600 de milioane de euro aprobat de Comisia Europeană pentru R. Moldova


Dodon primește un ajutor batjocoritor dinspre prietenii de la Kremlin. Răspunsul oferit de Rusia la sprijinul de 600 de milioane de euro aprobat de Comisia Europeană pentru R. Moldova

După anunțul Comisiei Europene conform căruia a aprobat miercuri, 2 iunie, un plan substanțial de relansare economică ce vizează Republica Moldova, mai precis un sprijin financiar în cuantum de 600 de milioane de euro, era de așteptat ca Rusia să vină cu o reacție, mai ales în contextul în care se apropie alegerile parlamentare anticipate. 

CITIȚI ȘI: Lovitură pentru Dodon. Siegfried Mureșan anunță o victorie imensă obținută de Maia Sandu la nivel european: "CE a aprobat un plan de relansare economică istoric"

Concret, potrivit Deschide.md, care citează TASS, autoritățile ruse au anunțat că sunt gata să ofere Chișinăului un împrumut, dar doar în cazul în care în R. Moldova va exista stabilitate politică. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Comitetului pentru afaceri cu CSI, integrare eurasitică și relațiile cu compatrioții al Dumei de Stat, Kazbek Taisaev (foto). De asemenea, Taisaev a reamintit despre acordul privind acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro, declarat ulterior neconstituțional de către Curtea Constituțională de la Chișinău.

"Partea rusă este gata să acorde un împrumut cu condiția că va exista stabilitate politică internă în R. Moldova", a declarat parlamentarul rus.

Președintele PUN, Octavian Țîcu, preconiza, într-un interviu acordat TVR Moldova în data de 2 iunie, că Rusia nu va sta pasivă, iar pe cale de consecință va veni cu un ajutor menit să îi încurajeze pe Dodon și Voronin în bătălia din campania electorală privind alegerile parlamentare. 

MAI MULTE DETALII: R. Moldova NU va primi banii de la UE în cazul în care vor guverna rusofilii după 11 iulie. Țîcu avertizează: "Dacă PUN nu se va regăsi în viitorul Parlament, Maia Sandu nu va avea cu cine să construiască majoritatea pro-europeană"

Jurnalistă: Cum vedeți anunțul făcut de Comisia Europeană (finanțarea de 600 de milioane de euro - n.red.)?

Octavian Țîcu: Este un joc clar. Acuși Rusia o să vină cu un ajutor, cu vreun Sputnik, cu ceva care să-l încurajeze pe Igor Dodon și pe generalul nostru în descompunere (Voronin - n.red.).

Ceea ce trebuie subliniat este că anunțul făcut astăzi de Rusia nu e întocmai ceea ce și-ar fi dorit binomul rusofil Dodon&Voronin în plină campanie electorală, întrucât Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în timp ce Kazbek Taisaev a promis un sprijin ce ar consta doar într-un împrumut. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.