VIDEO "Lebedinschi, la gunoi! / E implicat în spălarea de bani din Bahamas!". Protest la Chișinău contra tentativei slugilor lui Dodon de a NU permite Diasporei să participe în număr mare la vot pe 11 iulie


VIDEO "Lebedinschi, la gunoi! / E implicat în spălarea de bani din Bahamas!". Protest la Chișinău contra tentativei slugilor lui Dodon de a NU permite Diasporei să participe în număr mare la vot pe 11 iulie

La Chișinău se desfășoară luni, 7 iunie, un protest în fața CEC împotriva deciziei din data de 5 iunie în baza căreia se vor deschide doar 139 de secții de votare în Diaspora pentru alegerile parlamentare anticipate ce vor avea loc pe 11 iulie. Asupra numărului 139 a insistat secretarul general al CEC-ului, socialistul Maxim Lebedinschi, deși Ministerul Afacerilor Interne și Integrării Europene solicitase 190 de secții de votare. Propunerea lui Lebedinschi a fost susținută și de membrii CEC Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a precizat că e prima dată în istoria Republicii Moldova când nu Guvernul este vinovat de îngrădirea dreptului la vot al cetățenilor din Diaspora, ci chiar Comisia Electorală Centrală.

"Am văzut de mai multe ori cum autoritățile statului Republica Moldova și-au bătut joc de cetățenii noștri din diasporă. Și în prezidențialele din 2016. Și în parlamentarele din 2019. Însă în cazurile menționate, problema principală era în Guvernele lui Plahotniuc. De exemplu, în parlamentarele din 2019, anume Guvernul a fost cel care a decis că în străinătate vor fi doar 125 de secții de vot și gata. Pentru prima dată în istorie avem însă o situație când nu Guvernul este cel ce îngrădește dreptul de vot a cetățenilor noștri din diasporă (MAEIE a propus 190 de secții), ci chiar organul electoral central – Comisia Electorală Centrală. Da, instituția care a fost creată prin lege anume pentru a asigura alegeri libere și corecte este cea care face tot posibilul ca să nu avem alegeri libere și corecte", a precizat Litvinenco.

Litvinenco a mai menționat că nu toți membrii CEC au admis această ilegalitate, ci "acea majoritate pe care și-a croit-o în jurul său sluga lui Dodon, Maxim Lebedinschi".

"Toată lumea trebuie să știe că anume Dodon și Lebedinschi sunt personajele care-și bat joc de cetățenii noștri și le încalcă dreptul constituțional de a vota", a conchis deputatul.

De asemenea, Litvinenco a anunțat pe Facebook că "PAS a contestat în această dimineață la Curtea de Apel Chișinău hotărârea vădit ilegală a CEC în cazul secțiilor de votare din străinătate". 

O acțiune similară a fost inițiată tot astăzi de Partidul Unității Naționale: "Astăzi, #PUN a atacat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Comisiei Electorale Centrale prin care s-a constituit doar 139 secții de votare în străinătate. Cerem dreptate pentru diaspora". (vedeți AICI documentul)

La protest participă mai mulți susținători ai formațiunilor politice PAS, PUN și PPDA. Pe parcursul protestului s-a strigat inclusiv "Lebedinschi, la gunoi!"

Președintele PAS Igor Grosu, la protest: "Bandiții nu se liniștesc. Au încercat să închidă gura Curții Constituționale, au încercat să facă tot posibilul să nu fie stabilită data alegerilor anticipate, au încercat să spună că nu sunt bani. Acum când totul mergea normal pentru a ne pregăti de alegeri au venit bandiții cu această decizie, 139 (de secții de votare în Diaspora - n.red.). 139! Asta e o insultă, o batjocură față de Diaspora noastră! 100 de mii s-au înregistrat prealabil, 250 de mii au votat data trecută. Noi trebuie să insistăm să deschidă mai multe secții de votare!

Are Dodon câțiva lingăi și hoți care au intrat în Comisia Electorală Centrală, care au făcut jocul ultimei decizii ca fricoșii. Ministerul de Externe, care face parte din Guvernul lui Dodon, dă 190 de secții, apoi nesimțiții au coborât la 162 pentru ca un final să vină cu 139".

Deputatul și diplomatul Iurie Reniță (candidat al PUN la alegerile parlamentare și fost ambasador al Basarabiei la București), prezent astăzi la protest, a atras atenția că doi dintre membrii CEC care au susținut deschiderea a doar 139 de secții de votare în Diaspora sunt implicați într-un caz grav de corupție. 

"La CEC actualmente activează 2 persoane implicate în spălarea de bani din Bahamas. E vorba despre Lebedinschi și de Filipov. Am demonstrat acest lucru prin documente concrete și am sesizat procuratura anticorupție. Din păcate și astăzi ei tergiversează examinarea acestor persoane corupte de la CEC", a zis Iurie Reniță. 

"Un lucru vreau să vă mai spun și o zic în cunoștință de cauză ca persoană care a organizat mai multe scrutine electorale în România și Belgia. Ministerul Afacerilor Externe a acționat foarte slab. Au pus un gestionar să-i reprezinte Gestionarul înseamnă secretarul general. Ăsta este gestionarul în Ministerul de Externe. Fac un apel foarte ferm și sincer către ministrul Afacerilor Externe că este de datoria sfântă a oricărui diplomat să protejeze interesele cetățenilor noștri. De aceea Aureliu Ciocoi treci în ofensivă, ai dreptul să contești în judecată această decizie a CEC! Indiferent că ești premier ai obligațiunea sfântă ca și ministru și diplomat să protejezi interesele a sute de mii de cetățeni din Diaspora. Jos kuliokarii de la CEC! Jos kuliokarul de Dodon! Dodon va sta la pușcărie! Lebedinschi și Filipov, kuliokari de la CEC, schimbați imediat decizia, căci altfel veți fi schimbați de către cetățenii noștri care știu să vă schimbe!", a mai spus Iurie Reniță. 

Vedeți video de la protest: 


Amintim că deputatul Iurie Reniță a prezentat anul trecut documente vizând un împrumut dubios și nedeclarat în conformitate cu prevederile legii făcut de fostul consilier prezidențial Maxim Lebedinschi, actual secretar al Comisiei Electorale Centrale. 

Pentru neofiți, facem precizarea că acest împrumut nu e singular, ci este vorba despre un întreg păienjeniș ce a fost orchestrat în strânsă legătură cu Operațiunea Bahamas, prin care Dodon&Co au spălat banii Rusiei în Bahamas, printr-o rețea de offshore-uri, pentru a-i pompa mai apoi în campania prezidențială a prorusului și în câteva buzunare aferente. Menționăm că în astfel de acțiuni au fost implicați nu mai puțin de 29 de lideri PSRM, grupare infracțională care își ia lumina de la Kremlin. 

Podul.ro vă readuce în atenție acuzațiile deputatului Iurie Reniță:

”Bahamistul de la CEC

Actualul secretar general al Comisiei Electorale Centrale și ex-consilier prezidențial, Maxim Lebedinschi, face și el parte din ‹galeria› celor 29 de fruntași și activiști PSRM-iști, care au făcut masiv împrumuturi în anii 2015-2016 de la SRL ‹Exclusiv Media›, avându-l ca fondator pe actualul președinte al fracțiunii socialiste din parlament, Corneliu Furculiță. 

În 2016 au avut loc alegeri prezidențiale, iar candidatul PSRM (ca și în prezent) a fost liderul acestuia Igor Dodon. Împrumuturile de zeci de milioane de la acest SRL PSRM-ist conduc la fireasca concluzie că banii au fost utilizați pentru campania prezidențială din 2016.

Chiar dacă nu a putut ‹concura› la egal cu Corneliu Furculiță în privința împrumuturilor, Maxim Lebedinschi ‹s-a mulțumit› și cu 960.000 de lei, fără a-i menționa în declarația de venituri și proprietăți. 

Deoarece nu cunoaștem cifra exactă a împrumuturilor totale ale lui Maxim Lebedinschi de la SRL ‹Exclusiv Media› (ar putea fi mult mai mare), acest lucru urmează să-l clarifice Autoritatea Națională de Integritate, Procuratura Anticorupție, inclusiv Fiscul, poliția sau alte structuri cu responsabilități de constatare”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.