Lovitură pentru coaliția PNL-USR PLUS-UDMR: 34 de organizații civice anunță PROTESTE dacă liderii puterii vor continua să ignore reformele structurale promise și agenda cetățenilor. Toate cele 34 de organizații au protestat masiv împotriva PSD de-a lungul epocii Dragnea


Lovitură pentru coaliția PNL-USR PLUS-UDMR: 34 de organizații civice anunță PROTESTE dacă liderii puterii vor continua să ignore reformele structurale promise și agenda cetățenilor. Toate cele 34 de organizații au protestat masiv împotriva PSD de-a lungul epocii Dragnea

Nu mai puțin de 34 de grupuri și organizații civice au semnat și lansat o devastatoare scrisoare deschisă adresată coaliției PNL-USR PLUS-UDMR în care atrag atenția că, odată ce s-au văzut la putere, toate aceste partide și-au uitat rapid proiectele și promisiunile din campania electorală, împotmolindu-se în lupte politice sterile și producând doar declarații lipsite de substanță.

Organizațiile semnatare le amintesc politicienilor puterii că reformele structurale promise și rapid uitate reflectă doleanțe ale protestatarilor care au ieșit în stradă. Dacă liderii coaliției de guvernământ vor continua să ignore adevărata agendă a cetățenilor, cele 34 de organizații civice anunță că își vor relua acțiunile (așadar și protestele) prin care solicită respectarea acestor angajamente.  

Scrisoarea deschisă enumeră punctual problemele și domeniile în care coaliția de guvernământ trebuie să acționeze de urgență, dintre care amintim: depolitizarea administrației publice, legiferarea unui Cod Electoral modern, eliminarea imposturii în educație, eliminarea imunității parlamentarilor și desecretizarea arhivelor PCR.  

Podul.ro vă prezintă în integralitate scrisoarea deschisă semnată de cele 34 de organizații și grupuri civice: 

"Asumându-şi rolul de interfaţă activă între comunitate şi puterea politică, societatea civilă a reuşit să amendeze multe din derapajele antidemocratice ori împotriva statului de drept puse la cale de guvernele iresponsabile. Folosind instrumente legale de acţiune politică, grupurile şi organizaţiile civice au blocat ascensiunea iliberalismului şi a guvernărilor autoritare. Dar experienţa arată că puterea politică necontrolată, oricât de democrată ar susţine că este, are tendinţa de a ignora propriile promisiuni şi chiar de-a devia de la traseul democratic promis.

România are nevoie de reforme structurale urgente pentru a ieşi din promiscuitate şi pentru a deveni un autentic stat de drept, pentru a asigura respectarea drepturilor şi libertăţilor civile, a drepturilor minorităţilor sau în consolidarea independenţei justiţiei şi a justiţiei însăşi. Deşi au trecut 5 luni de când a venit la putere, actuala coaliţie de guvernare pare să fi uitat promisiunile făcute, împotmolindu-se în lupte politice sterile, producând doar declaraţii lipsite de substanţă.

Amintim actualei guvernări că urmărim continuu ducerea la îndeplinire a promisiunilor făcute, dintre care multe reflectă doleanţe ale protestatarilor care au ieşit în stradă. Grupurile şi organizaţiile semnatare îşi exprimă dezamăgirea cu privire la neîndeplinirea angajamentelor pe care Puterea şi le-a asumat. Suntem pregătiţi să reluăm acţiunile prin care cerem respectarea acestor angajamente.

În acest sens cerem actualei puteri demararea de îndată a acţiunilor necesare pentru punerea în practică a propriilor asumări.

Pentru edificarea relaţiei de încredere între colectivitate şi Putere, cerem ca demersurile să fie explicite, comunicate transparent şi la timp şi supuse unor dezbateri autentice:

1. Depolitizarea administraţiei publice

Materializarea promisiunii de renunţare la numirile politice din ministere şi din instituţiile deconcentrate rămânând politice doar funcţiile de miniştri, secretari de stat şi prefecţi/subprefecţi, aşa cum impune legea. Numirile în orice alte posturi de conducere trebuie făcute prin concursuri transparente şi deschise, bazate pe competenţă documentată. Din păcate, puterea politică actuală nu pare să se simtă obligată să‑şi respecte promisiunea. Politizarea aparatului administrativ de stat duce la deprofesionalizarea funcţionarilor publici, la arbitrar în reacţiile oficialităţilor şi la crearea unui mediu propice corupţiei – motive importante ale sărăciei, emigraţiei şi serviciilor publice de proastă calitate.

2. Legiferarea unui Cod Electoral modern

Legislaţia electorală aflată în vigoare este depăşită de realitatea demografică actuală şi este târâtă de anomalii – generând discriminare pentru unii din cetăţeni, fără a încuraja transparenţa şi răspunderea la nivelul partidelor şi punând reprezentativitatea aleşilor sub semnul întrebării. Este necesară o legislaţie care să rezolve clar şi realist aceste deficienţe, legislaţie care trebuie aplicată cu fermitate şi operativitate. Noul Cod Electoral trebuie să aibă în vedere printre altele:

– liberalizarea pieţei politice, prin înlăturarea barierelor de intrare în Parlament a unor noi partide politice şi prin legiferarea votului pentru liste deschise;
– asigurarea dreptului de vot universal, secret şi egal pentru toţi cetăţenii;
– creşterea nivelului de reprezentativitate politică, în principal prin organizarea alegerilor pentru primării în două tururi;
– conectarea mai directă a votului cu efectele sale;
– stabilirea de proceduri realiste de revocare a aleşilor.

3. Eliminarea imposturii în educaţie

Cerem eliminarea imposturii din sistemul educaţional, sub orice formă a sa (plagiat, furt, incompetenţă, corupţie, laissez-faire, dinastii familiale) şi punerea procesului educativ pe coordonatele academice şi deontologice. Propunem ca pachet minimal de măsuri:

– realizarea unui registru electronic naţional public, conţinând toate lucrările de doctorat recunoscute, în rezumat şi în forma completă. O lucrare de doctorat care nu se regăseşte în Registru nu poate fi recunoscută;
– realizarea unui registru naţional în care să fie evidenţiate toate diplomele universitare acreditate. Diplomele universitare care nu se regăsesc în Registru nu pot fi acreditate.

4. Modernizarea sistemului imunităţilor

Eliminarea imunităţii parlamentarilor, cu excepţia celei referitoare la declaraţiile politice. Toţi cetăţenii români trebuie să fie egali în faţa legii. În acest context este imperios necesară întărirea rolului, a independenţei şi a responsabilităţii Justiţiei.

5. Desecretizarea arhivei Partidului Comunist Român

Cerem ca arhiva PCR să fie desecretizată în integralitate şi administrarea acesteia să fie dată în grija CNSAS. Cerem ca arhiva să fie digitizată şi pusă gratuit la dispoziţia publicului prin mijloace electronice, inclusiv instrumentarul de căutare textuală. În cei peste 31 de ani de la căderea regimului comunist, Puterea nu a schiţat nici un pas pentru clarificarea evenimentelor din perioada de dictatură. Trebuie să cunoaştem ticăloşiile şi să arătăm copiilor noştri ororile unui trecut lipsit de libertate.

Organizaţii şi grupuri civice semnatare:

01 #activag Piteşti (Platforma EuRoCivica)
02 Federaţia Iniţiativa Timişoara (Platforma EuRoCivica)
03 Voluntari În Europa (Platforma EuRoCivica)
04 Diaspora 360 (Platforma EuRoCivica)
05 Consiliul Local Civic Arad (Platforma EuRoCivica)
06 Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie – vedem Just (Platforma EuRoCivica)
07 Oradea Civică 2017 (Platforma EuRoCivica)
08 Asociaţia 21 Decembrie 1989 (Platforma EuRoCivica)
09 #rezist Milano (Platforma EuRoCivica)
10 Ştafeta Steagului Uniunii Europene (Platforma EuRoCivica)
11 Rădăuţiul Civic
12 Acord Diaspora
13 #rezist Galaţi
14 Rezist Iaşi
15 Vă Vedem din Iaşi
16 Cuza Vrea Dreptate – Iaşi
17 #Rezistăm şi la Paris
18 Rezist Constanţa
19 Canada Save Roşia
20 Comunitatea Română din Germania
21 Diaspora Castellon
22 OP’s Opinie Publică
23 Diaspora Zaragoza
24 Diaspora Cypru
25 Comunitatea Diaspora.Ro
26 ROStart
27 Canal Media
28 Bucovina Civica
29 Mehedinţiul Civic
30 Bucureştiul Verde şi Civic
31 Grupul “Strada Galaţi”
32 Diaspora Franţa Solidară cu România
33 Reset
34 Asociaţia “România fără Gropi".

(Sursa foto: Agerpres)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.