Republica Cehă acordă despăgubiri financiare pentru a compensa sterilizarea forțată a femeilor rome. Astfel de cazuri sunt cunoscute și în Germania, Suedia, Norvegia, Ungaria și Slovacia


  • ACP
  • Jun 9, 2021 13:20
  • 1639
Republica Cehă acordă despăgubiri financiare pentru a compensa sterilizarea forțată a femeilor rome. Astfel de cazuri sunt cunoscute și în Germania, Suedia, Norvegia, Ungaria și Slovacia

Camera inferioară a Parlamentului de la Praga a aprobat un proiect de lege care prevede compensarea financiară a femeilor rome care au fost victime ale sterilizărilor forțate începând din anii '70 până la începutul anilor 2000.

Potrivit unui raport oficial din 2005, „guvernul cehoslovac a sterilizat sistematic femeile rome pentru a reduce rata ridicată de natalitate a minorității nedorite”

Guvernul ceh și-a exprimat regretul pentru această politică abia la 4 ani după apariția raportului, în 2009, iar acum s-a stabilit clar care sunt pașii care vor fi urmați pentru compensare și care va fi suma care va fi alocată fiecărei femei care a suportat acest abuz al statului. 

Conform estimărilor activiștilor pentru drepturile omului, care au solicitat de mai mulți ani acordarea unei compensații pentru victimele sterilizării forțate, mii de femei din Cehoslovacia și apoi din Cehia au fost victimele acestei barbarii. 

Mărturiilor mai multor victime arata că unora dintre ele li s-a oferit o compensație financiară în schimbul sterilizării, dar activiștii pentru drepturile omului cred că au fost făcute și sterilizări sub amenințare sau șantaj, ori unele femei au fost înșelate să creadă că procedura a fost doar o formă temporară de contracepție. 

Proiectul de lege aprobat de parlamentarii cehi impune o plată unică de aproximativ 12000 euro pentru femeile care au fost sterilizate cu forța între iunie 1966 și martie 2012, chiar dacă ultimul caz cunoscut pentru o astfel de procedură datează din 2007. 

Comisarul Republicii Cehe pentru Drepturile Omului și fosta ministră a Justiției, Helena Velkova, a declarat că aproximativ 400 de femei ar putea avea dreptul la astfel de despăgubiri. 

Cehia nu a fost singura țară europeană unde au avut loc sterilizări forțate, astfel de cazuri fiind cunoscute și în Germania, Suedia, Norvegia, Ungaria și, evident, Slovacia – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.