Intimidată de stânga americană, Biserica Catolică din SUA dă înapoi în fața propagandei pro-avort


  • ACP
  • Jun 21, 2021 13:34
  • 2258
Intimidată de stânga americană, Biserica Catolică din SUA dă înapoi în fața propagandei pro-avort

Vineri, la sfârșitul unei sesiuni de trei zile a Conferinței Episcopilor Catolici din Statele Unite, a fost aprobată prin vot secret elaborarea unui document didactic care ar trebui să îi mustre pe toți politicienii catolici – între care e inclus și președintele Joe Biden – care vor să primească Sfânta Împărtășanie deși susțin dreptul la avort. 

În favoarea acestui document au votat 168 de episcopi, în timp ce 55 au votat împotrivă adoptării lui, după trei ore de dezbateri aprinse. 

Episcopii care au votat în favoarea documentului au declarat că este nevoie de o mustrare exemplară a  președintelui Biden din cauza acțiunilor sale recente de protejare și extindere a accesului la avort, în timp ce oponenții au avertizat că o astfel de acțiune îi va face pe episcopi să pară că intervin în lupta politică, într-o perioadă complicată pentru Statele Unite, deoarece fostul președinte Donald Trump și republicanii, aflați acum în opozitie, se opun categoric unui drept la avort. 

În cursul dezbaterii, episcopul Donald Hying din Madison, Wisconsin, a declarat că vorbește cu mulți oameni care sunt foarte încurcați de faptul că tocmai un președinte catolic avansează „cea mai radicală agendă pro-avort din istorie” și astfel e nevoie de intervenția ierarhilor, deoarece credincioșii nu știu ce să mai creadă. 

Zilele acestea urmează să fie redactată o declarație de către comitetul de doctrină al Conferinței Episcopilor Catolici din Statele Unite, în care să fie inclusă o mustrare specifică pentru politicienii catolici și alte persoane publice care nu respectă învățăturile bisericești despre avort și alte probleme doctrinare de bază, dar vor să se prezinte ca niste buni catolici, care participa deplin la slujirea Bisericii. 

Președintele comitetului de doctrină, episcopul Kevin Rhoades din Fort Wayne-South Bend, Indiana, a declarat că nu s-au luat decizii cu privire la conținutul final al documentului propus iar proiectul final va fi supus modificărilor înainte de a fi supus la vot. 

Ierarhul catolic a mai spus că documentul nu va menționa numele lui Biden sau al altor persoane și va oferi îndrumări mai degrabă, decât să impună o politică națională obligatorie, iar arhiepiscopul Washingtonului, Wilton Gregory, a arătat clar că Biden este binevenit să primească în continuare Sfânta Împărtășanie în arhiepiscopia păstorita de el. 

Biserica Catolică din Statele Unite face astfel un mare pas înapoi, intimidata de posibila reacție a stângii americane daca și-ar afirma cu tărie, fară echivoc, poziția despre avort – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.