Inițiativa unei întâlniri a reprezentanților Uniunii Europene cu Putin, gândită de Germania și Franța, a fost respinsă categoric de majoritatea țărilor europene în ședința de noaptea trecută


  • ACP
  • Jun 25, 2021 16:51
  • 1696
Inițiativa unei întâlniri a reprezentanților Uniunii Europene cu Putin, gândită de Germania și Franța, a fost respinsă categoric de majoritatea țărilor europene în ședința de noaptea trecută

Angela Merkel a anunțat vineri dimineața că cei 27 lideri ai țărilor Uniunii Europene nu au reușit, după discuțiile avute la Bruxelles noaptea trecută, să ajungă la un acord asupra propunerii Franței și Germaniei de a organiza un summit cu președintele Vladimir Putin. 

Polonia și țările baltice au fost cele mai categorice împotriva întâlnirii cu președintele rus, considerând că astfel se va trimite un mesaj greșit în condițiile în care legăturile cu Rusia se deteriorează în continuare din cauza conduitei agresive a Kremlinului. 

Ideea acestei întâlniri a fost prima oară anunțată la nivel înalt de președintele francez Emmanuel Macron, după întâlnirea președintelui american Joe Biden cu președintele rus la Geneva, pe 16 iunie. Macron a spus despre eventuala întalnire cu Putin că ar fi „un dialog pentru apărarea intereselor noastre” și a insistat că Uniunea Europeană nu poate fi doar reactivă în relația cu Rusia. 

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a fost unul dintre puținii demnitari europeni care au susținut propunerea franco-germană, în timp ce președintele lituanian Gitanas Nauseda a spus că „a fost o poziție comună a multor lideri” să nu schimbe atitudinea față de Rusia, iar premierul Letoniei, Krisjanis Karins, a declarat că UE riscă să recompenseze Rusia cu un summit, dupa ce diplomația nu a reușit să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, unde acționează separatiștii susținuți de Rusia. 

Angela Merkel a spus însă că și fără un summit UE-Rusia „vor fi explorate formate... sub care se pot începe dialogurile”, chiar dacă liderii UE au avertizat din nou că vor urma mai multe sancțiuni asupra Moscovei dacă va continua politica de dezinformare în țările europene, interferențele pentru a se încerca divizarea blocului european și atacurile cibernetice – detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.