Inspecția Judiciară stalinistă. Judecătorul de la Pitești care a declarat ilegală Secția Specială este cercetat disciplinar de un inspector fără atribuții legale


Inspecția Judiciară stalinistă. Judecătorul de la Pitești care a declarat ilegală Secția Specială este cercetat disciplinar de un inspector fără atribuții legale

Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară pentru exercitarea funcției cu rea credință sau gravă neglijență față de judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești. 

Judecătorul Costin Andrei Stancu a declarat nelegală Secția Specială (SIIJ) din perspectiva dreptului european, după decizia Curții de Justiție a UE din 18 mai 2021, potrivit unui document al IJ consultat și citat de jurnalistul Virgil Burlă pe presshub.ro.

IJ îl acuză pe judecătorul Costin Andrei Stancu că nu s-ar fi rezumat să analizeze doar plângerea privind durata prea mare a cercetărilor într-un dosar al SIIJ, ci și-a permis să spună că dosarul trebuie trimis altui parchet competent din moment ce SIIJ ar fi – în lumina deciziei CJUE – o structură de parchet contrară dreptului UE. 

În dosarul disciplinar citat i se impută magistratului Costin Andrei Stancu de la CA Pitești că ”preia alte statuări ale Curții (CJUE – n.r.), cărora le atribuie semnificația clară a incompatibilității legislației naționale de înființare a SIIJ cu prevederile TUE (Tratatul privind UE – n.r.) și ale Deciziei 2006/928 (decizia Comisiei Europene prin care României i-a fost impus MCV în domeniul justiției – n.r.) și, în consecință, apreciază că trebuie înlăturate de la aplicare prevederile art. 88 cuprinse în legea 304/2004 privind organizarea judiciară (articolul privind înființarea SIIJ – n.r.)” și că ”a justificat soluția pe hotărârea CJUE, apreciind că aceasta ar fi statuat fără dubiu că dispozițiile de înființare și funcționare a SIIJ contravin art. 2 și art 19 al doilea paragraf TUE și Deciziei 2006/928”. 

În plus, inspectorul desemnat cu verificările disciplinare ar avea mandat nul din moment ce a fost numit în perioada interimatului judecătorului Lucian Netejoru la conducerea IJ. Interimatul lui Netejoru a fost declarat nelegal din perspectiva dreptului europnean întrucât a fost numit politic la șefia IJ prin OUG de către guvern, a explicat procurorul militar Bogdan Pîrlog pentru G4media.ro. 

Potrivit unor surse citate de jurnalistul Virgil Burlă, inspectoarea care-l anchetează pe judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Piteşti este Silvia Georgiana Ignat. Ea a fost numită de Netejoru în funcție pe 8 aprilie 2019, chiar în timpul interimatului declarat nelegal de CJUE. Judecătorul Lucian Netejoru a ocupat funcția de inspector-șef interimar al IJ în perioada 1 septembrie 2018 – 15 mai 2019. 

Din moment ce prevederile dreptului Uniunii Europene îndepărtează de la aplicare dispozițiile contrare din dreptul național, adică OUG nr. 77/2018 privind numirea interimară a inspectorului-șef al Inspecției Judiciare, aceasta nu se va mai aplica, din cauza contrarietății cu dreptul UE. Astfel, toate actele emise în perioada interimatului de Netejoru, adică regulamentele ori actele de numire în funcție a unor inspectori, inclusiv a Georgianei Ignat, sunt nule, a explicat procurorul militar Bogdan Pîrlog, co-președinte al Asociației Inițiativa pentru Justiție. 

IJ a fost acuzată în repetate rânduri de evaluări părtinitoare, o serie de acuzații grave la adresa instituției conduse de Netejoru fiind lansate recent de către Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii care a  și votat, la sfârșitul lui martie,  în unanimitate, sesizarea Comisiei speciale a instituției pentru analizarea și propunerea către plen a revocării șefului IJ.  

Sub mandatele lui Netejoru, Inspecția Judiciară a deschis nenumărate acțiuni disciplinare împotriva procurorilor care au instrumentat dosare grele. Cel mai proeminent client al IJ a fost ex-șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. 

Aproape toate acțiunile disciplinare al IJ, cu excepția celor împotriva fostului procuror DNA Mircea Negulescu, zis Portocală, au fost respinse însă de Secția pentru procurori a CSM. 

Inspecția judiciară condusă de judecătorul Netejoru a întocmit acțiuni disciplinare și împotriva unor judecători care au criticat abuzurile PSD de pe vremea lui Liviu Dragnea. A fost cazul judecătoarei de la Bihor, Crina Muntean, sau al judecătorului Cristi Danileț. 

Judecătoarea Muntean a fost suspendată timp de 6 luni din magistratură de Secția pentru judecători a CSM, dominată de gruparea Savonea, ca urmare a unei acțiuni disciplinare demarate de IJ, după ce a dezvăluit într-un interviu rețelele de interese din magistratura din Bihor. 

Judecătorul Danileț a fost sancționat de Secția pentru judecători a CSM cu diminuarea salariului cu 5 la sută, timp de 2 luni, pentru o postare pe Facebook în care denunța atacurile PSD la adresa Justiției. 

Dubla măsură a Inspecției Judiciare reiese și din modul în care a clasat plângerile împotriva procurorilor Bogdan Licu și Mihaiela Moraru, în comparație cu propunerea recentă de suspendare din funcții a trei judecători care ar fi discutat probleme ale sistemului judiciar pe un grup privat de Facebook. 

Opt judecători sunt cercetați disciplinar de IJ după ce au comentat pe un forum privat diverse teme ale sistemului judiciar, iar trei dintre ei sunt propuși pentru suspendarea din funcție pe perioada cercetărilor. Motivul? Ar fi făcut politică pe Facebook și au adus atingere imaginii instituției. Coincidență sau nu, doi dintre ei au legătură cu sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în ce privește legalitatea înființării Secției Speciale și legalitatea desemnării prin OUG a interimatului Inspecției Judiciare, deci a lui Netejoru însuși. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.