Cehia solicită despăgubiri de 39 milioane euro Rusiei pentru exploziile cauzate de serviciile secrete rusești, în 2014. Exemplu pentru R.Moldova


Cehia solicită despăgubiri de 39 milioane euro Rusiei pentru exploziile cauzate de serviciile secrete rusești, în 2014. Exemplu pentru R.Moldova

Guvernul ceh a cerut o despăgubire în valoare de 39 de milioane de euro Rusiei, pe care o acuză că se află în spatele celor două explozii produse în 2014 la depozite de muniţii ale armatei cehe şi care s-au soldat cu decesul a două persoane, relatează agenţia EFE.

”Federaţiei Ruse îi revine responsabilitatea, conform dreptului internaţional, pentru implicarea sa în exploziile de la două depozite de muniţii”, menţionează într-un comunicat Ministerul de Externe ceh, făcând referire la exploziile survenite în localitatea Vrbetice în octombrie şi decembrie 2014, precizează Agerpres.

Republica Cehă a acuzat în aprilie serviciile secrete ruse că au sabotat acele arsenale pentru a împiedica livrarea unor arme de acolo către Ucraina, ţară aflată în conflict cu separatiştii pro-ruşi. 

Praga cere acum ”despăgubirea completă pentru pagubele provocate de această acţiune ilegală”, continuă comunicatul MAE ceh.

În urma acuzaţiilor, negate de Rusia, Republica Cehă a expulzat 18 diplomaţi ruşi, măsură urmată de una similară din partea Moscovei.

MAE de la Praga a cerut de asemenea Rusiei să elimine Republica Cehă de pe lista sa cu ţări ”neprietenoase”, întrucât o astfel de listă contravine tratatelor diplomatice ”care obligă să nu se facă diferenţe între ţările” cu care există relaţii diplomatice.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.