Tensiuni între Israel și Polonia. Proiectul de lege adoptat în camera inferioară a Parlamentului polonez care a provocat controverse


  • ACP
  • Jun 29, 2021 21:18
  • 1897
Tensiuni între Israel și Polonia. Proiectul de lege adoptat în camera inferioară a Parlamentului polonez care a provocat controverse

Israelul și Polonia și-au convocat reciproc duminică ambasadorii, pentru explicații cu privire la un amendament la Codul de proceduri administrative adoptat săptămână trecută în camera inferioară a Parlamentului polonez și la reacția dura a Israelului față de acesta. Camera inferioară a Parlamentului din Polonia a adoptat un proiect de lege care introduce un termen de prescripție pentru cererile de restituire a proprietăților confiscate ilegal, care prevede că instanțele pot lua în considerare contestațiile cu privire la deciziile administrative privind proprietatea numai dacă acestea au fost formulate în ultimii 30 de ani.  

Proiectul de lege a provocat imediat tensiuni între Polonia și Israel, ministrul israelian de Externe, Yair Lapid etichetându-l drept "o rușine", deoarece acest act legislativ ar putea afecta până la 90% din cererile de restituire a proprietăților din partea supraviețuitorilor Holocaustului ori a descendenților acestora.  

Vice-ministrul Externelor de la Varșovia, Paweł Jabłoński, care l-a primit duminica pe însărcinatul cu afaceri al Israelului, a declarat că proiectul de lege care i-a revoltat pe oficialii israelieni nu se referă în niciun fel la victimele Holocaustului, iar critica vine din necunoașterea faptelor. 

"În timpul discuției despre modificările aduse Codul de proceduri administrative de la Ministerul de Externe, reprezentanța Israelului nu a prezentat nicio informație nouă, ci a reluat declarațiile Ministerului de Externe al Israelului și ale ambasadei, dar sperăm că abordarea israeliană se va schimba", a mai spus Paweł Jabłoński. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.