SUA și Israelul avertizează la unison Iranul, după amenințările Teheranului care au urmat loviturilor pe care americanii le-au dat, duminică, milițiilor din Irak și Siria


  • ACP
  • Jul 1, 2021 12:34
  • 2402
SUA și Israelul avertizează la unison Iranul, după amenințările Teheranului care au urmat loviturilor pe care americanii le-au dat, duminică, milițiilor din Irak și Siria

Premierul israelian Naftali Bennett a lansat, miercuri, amenințări voalate la adresa Iranului, într-un discurs rostit la o ceremonie ținută la cimitirul militar din Ierusalim în memoria lui Theodor Hertzl, fondatorul sionismului politic, într-o manieră care arată continuitatea politicii lui Netanyahu în privința amenințării iraniene. 

”Statul Israel se va apăra întotdeauna, singur, împotriva oricărei amenințări externe. Israelul nu își va lăsa mâinile legate atunci când vine vorba de asigurarea securității noastre. Vom acționa ferm, creativ și continuu, în fața amenințărilor emergente, atât de aproape cât și de departe”, a spus Bennett, în discurs, după amenințările iraniene care au urmat loviturilor militare americane date duminică asupra milițiilor susținute de Teheran în Irak și Siria. 

Luni, președintele Reuven Rivlin s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden la Washington, pentru a discuta problema Iranului, iar cu această ocazie președintele american a făcut o serie de declarații foarte categorice în favoarea Israelului. 

Cei doi au discutat și despre atacurile aeriene ale armatei americane de duminică împotriva milițiilor susținute de Teheran, de data aceasta ca răspuns la atacurile cu drone date împotriva obiectivelor americane din Irak. Biden i-a spus lui Rivlin că „am dirijat atacurile aeriene de aseară, vizând siturile utilizate de grupurile susținute de iranieni, responsabile de atacurile recente asupra personalului SUA din Irak”

Cu aceeași ocazie, președintele Biden a spus și că „Iranul nu va obține niciodată o armă nucleară cât sunt eu de gardă”

Consilierul principal american pentru afaceri politice speciale, Jeffrey DeLaurentis, a promis, de asemenea, la Consiliul de Securitate al ONU, că țara sa va împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare – ”SUA se angajează să se asigure că Iranul nu dobândește niciodată o armă nucleară” –, adăugând însă că „Washingtonul crede că diplomația, în coordonare cu aliații și partenerii noștri regionali, este cea mai bună cale pentru atingerea acestui obiectiv”

„Vom continua să folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a contracara activitățile destabilizatoare ale Iranului în regiune și pentru a promova implementarea altor rezoluții ale Consiliului de Securitate pentru a aborda proliferarea armelor convenționale iraniene, inclusiv interzicerea transferului neautorizat de arme și materiale aferente către Hezbollah în Liban și interzicerea transferului de arme și material aferent către houthi din Yemen”, a mai spus DeLaurentis, ceea ce arată continuitatea politicii americane din timpul mandatului președintelui Trump in regiune. 

Ayatolahii care conduc Iranul au de înțeles acum că recenta schimbare a premierului Israelului ca și cea a președintelui american nu au schimbat atitudinea Israelului și Statelor Unite față de politica periculoasă a Iranului, singura excepție fiind încercarea reluării Acordului de la Viena din 2015, din partea Washingtonului – detalii AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.