EXCLUSIV. CIRCUL Rusiei de la Chișinău: Liderii AUR Moldova, agenții electorali ai lui Dodon și Voronin. Radicalizarea electoratului rusofil, ruperea de voturi de la forțele centriste prin compromiterea PAS și PUN


EXCLUSIV. CIRCUL Rusiei de la Chișinău: Liderii AUR Moldova, agenții electorali ai lui Dodon și Voronin. Radicalizarea electoratului rusofil, ruperea de voturi de la forțele centriste prin compromiterea PAS și PUN

Provocările AUR Moldova devin din ce în ce mai agresive, mai hibride și mai populiste de la o zi la alta: infantilul Dorin Chirtoacă (unul dintre groparii unionismului din Basarabia) și-a luat ieri o palmă peste fleancă de i-au sărit ochelarii, în fața sediului PSRM, unde zbiera și se agita, după ce, pe 4 iulie, în timpul marșului socialiștilor și al comuniștilor, a încercat să-l atace fizic pe rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon, numai că tot ce a reușit a fost să se facă de râs, fiind pescuit de bodyguarzi și târât pe caldarâm, în timp ce urla și se zbătea caraghios. 

(Pălmuirea lui Chirtoacă)

Toate aceste provocări și acțiuni extreme ajută, în realitate, Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor. Prin prestația reșapaților care candidează pe listele AUR Moldova – îi amintim pe Vlad Bilețchi (adică Vladimir Doboș, fiul interlopului pușcăriaș Ruslan Doboș), Valeriu Munteanu sau Dorin Chirtoacă – este radicalizat elctoratul dodonist și voronist, chiar și segmentele bătrâne care nu s-ar mai fi prezentat la vot în alte circumstanțe. De notat un aspect esențial: chiar binomul românofob Dodon-Voronin are nevoie ca de aer de astfel de atacuri și acte agresive din partea unor așa-ziși unioniști (adică foști liberali vopsiți) pentru a-și legitima narațiunea electorală construită pe minciuna ”pericolului românesc”. Oricine poate remarca cum imaginile de la incidentele regizate de AUR Moldova sunt montate de o anumită factură de presa rusofilă și sunt rostogolite exagerat pretutindeni, tocmai din rațiunile pe care noi le-am expus mai sus. 

Aceleași rațiuni au și acțiunile AUR Moldova de pe granița nistreană – pur și simplu, acești indivizi s-au dus să urle despre Unire și România în zone locuite în proporție covârșitoare de rusofili, oare care vor fi consecințele? Cu atât mai mult cu cât, iată, CEC face din nou jocul Moscovei și refuză să legifereze transportul electoratului către urne. 

Pe de altă parte, e clar pentru orice român conștient că acțiunile și tulburările premeditate ale AUR Moldova îngustează și fărâmițează și mai mult bazinul electoral al unioniștilor basarabeni, în loc să-l deschidă și spre alte zone, prin proiecte serioase și discurs echilibrat. Orice s-ar spune, nu un astfel de discurs și nu astfel de acțiuni se așteaptă de la niște indivizi care insistă cu obrăznicie că ar reprezenta România. 

Să nu uităm nici că atacurile și calomniile revărasate de AUR Moldova la adresa Partidului Unității Naționale (PUN) au scopul de a rupe voturi de la unioniștii autentici, prin intermediul compromiterii și minciunii. 

Și mai e o evidență de necontestat: bâlciul AUR Moldova rupe voturi de la forțele pro-europene și centriste, fiind cât se poate de clar că asta avantajează din plin PSRM și PCRM, care fac totul pentru ca PAS să nu poată negocia cu succes o viitoare majoritate parlamentară care ar asigura alcătuirea unui guvern pro-european. 

Disperarea AUR Moldova trădează și situația reală a grupării în sondajele comandate intern, care nu le dau șansa accederii în legislativ. 

Având în vedere toate cele de mai sus (dar și multe alte aspecte), avertizăm că o eventuală intrare a AUR Moldova în Parlament va compromite imaginea României în Basarabia pentru încă un deceniu. Cine dorește foarte mult asta, dacă nu chiar Rusia? Conștienți sau nu, cei de la AUR Moldova sunt cel puțin idioții utili ai Moscovei. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.