Diaspora decide soarta anticipatelor din R. Moldova. Mobilizarea la urne dă speranțe Maiei Sandu și PAS și anticipează eșecul lui Dodon | ANALIZĂ COMPARATIVĂ


Diaspora decide soarta anticipatelor din R. Moldova. Mobilizarea la urne dă speranțe Maiei Sandu și PAS și anticipează eșecul lui Dodon | ANALIZĂ COMPARATIVĂ

Numărul celor care au votat în străinătate la alegerile parlamentare din Republica Moldova este semnificativ mai mare comparativ cu scrutinul similar din 2019 sau cu primul tur al alegerilor prezidențiale din 2020. Prezența în Diaspora se menține, însă, sub cea înregistrată în turul al doilea al scrutinului prezidențial.

De numărul celor care vor vota la secțiile din străinătate depinde soarta la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova.

Alegătorii din Diaspora pot împinge PAS, partidul care a propulsat-o pe Maia Sandu în funcția de președinte, peste granița celor 50% de mandate în viitorul parlament, pot consfinți un dezastru electoral pentru blocul comuniștilor și socialiștilor, sau pot ajuta să intre în Legislativ partide sau alianțe care sunt la limita pragului electoral.

În prima parte a zilei de vot, s-au înregistrat semnale încurajatoare pentru PAS.

Până la ora 13.00, respectiv după doar șase ore de la deschiderea urnelor, în Diaspora votaseră deja mai mulți alegători decât numărul total de acum doi ani. Concret, își exprimaseră dreptul la vot  89.022 de alegători, cu aproximativ 13.000 mai mulți față de parlamentarele de acum doi ani, când au votat în total 76.642 de alegători.

O altă veste bună este că cifrele sunt mai mari comparativ cu turul întâi al alegerilor prezidențiale de anul trecut, când s-au prezentat la urne un total de 149.840 de alegători. Astfel, sunt șanse mari ca prezența totală în Diaspora să sară de această cifră.

Totuși, comparativ cu turul doi al prezidențialelor, prezența în străinătate esta mai mică. Atunci, pragul de 80.000 de voturi a fost atins cu o oră mai devreme, la 12.00. Până la ora 14.15,  anul trecut votaseră deja peste 131.000 de alegători, față de doar 111.897 cât se prezentaseră astăzi la urne. Per total, ân 2020 s-a înregistrat o prezență record de peste 250.000 de voturi.

Prezența totală a fost, în prima parte a zilei de vot,  comparabilă cu cea de la alegerile parlamentare din 2019. Până la ora 13.00, au votat 745.831 de alegători. Acum doi ani se prezentaseră la urne 762.459 de alegători, respectiv cu 16.628 mai mulți votanți. În primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut prezența a fost 19,6%.  

Până la ora 14:15, diferența a crescut la 60.263 de votanți: 844.934, față de 905.197 alegători. Asta înseamnă că, raportat la această oră, rata de participare la scrutinul parlamentar din anul 2019 a fost cu aproape 2,5% mai mare, comparativ cu cel de astăzi. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.