Dragnea e liber. Urmează Niculae? Birchall îi atacă pe Stelian Ion și Predoiu: "Din vara lui 2019 acest proiect de lege se afla în Ministerul Justiției"


Dragnea e liber. Urmează Niculae? Birchall îi atacă pe Stelian Ion și Predoiu: "Din vara lui 2019 acest proiect de lege se afla în Ministerul Justiției"

După eliberarea condiționată a fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, fosta ministră Justiției, Ana Birchall, a reiterat că, cel mai probabil, va urma ca și Ioan Niculae să iasă din pușcărie. În acest context, Birchall a amintit că fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, dar și actualul ministru Stelian Ion nu au făcut nimic pentru a înăspri condițiile pentru acordarea liberării condiționate, deși aveau la dispoziție la Ministerul Justiției un proiect de lege în acest sens. Inclusiv pe fondul acestei inițiative legislative, Birchall a fost remaniată de Viorica Dăncilă din funcția de ministru al Justiției.

"Probabil că și Ioan Niculae va fi liberat condiționat cât de curând, exact cum am spus când "s-a predat" din Italia, deși mulți mă contraziceau atunci. O să vedem la următorul termen!

Toate acestea sunt exemple de efecte ale inacțiunii, lipsei de curaj și asumare a modificărilor legale care se impun, faptic, nu doar declarativ și trâmbițate de actualul ministru în exercițiile lui de PR sau în văicărelile și smiorcăielile publice!  

P.S. Ultima cerere de remaniere a mea din funcția de ministru al Justiției, în vara lui 2019, a fost cauzată de faptul că am inițiat un proiect prin care înăspream condițiile pentru acordarea liberării condiționate, prevederi care se aplicau inclusiv infracțiunilor de corupție.  

Din vara lui 2019 acest proiect de lege se afla în Ministerul Justiției!  

De ce nu l-a promovat fostul ministru Predoiu?  

De ce nu îl promovează actualul ministru al Justiției?? Chiar nu mă supăr că își pune semnătura pe munca mea! Doar să aibă curajul să îl inițieze și să îl adopte în ședința de guvern!", a scris Birchall pe Facebook. 

Birchall voia să implementeze în 2019 o modificare legislativă, care se aplica și cazurilor de corupție, conform căreia condițiile liberării condiționate trebuie îndeplinite cumulativ. 

"ART. 100. Condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii

(1) Instanţa poate dispune liberarea condiţionată în cazul închisorii dacă sunt întrunite următoarele condiţii:

„a) cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;”

b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;

c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate", potrivit proiectului de act normativ.

"SECŢIUNEA a 6-a - Liberarea condiţionată

ART. 99. Condiţiile liberării condiţionate în cazul detenţiunii pe viaţă

(1) Instanţa poate dispune liberarea condiţionată în cazul detenţiunii pe viaţă dacă sunt întrunite următoarele condiţii:

„a) cel condamnat a executat efectiv 25 de ani de detenţiune;”

b) cel condamnat a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei;

c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate", se arăta în proiectul de OUG.

Potrivit aceluiași proiect de OUG, în cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 65 de ani, s-ar fi putut dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b) - d).

Totodată, pentru toate cazurile de eliberare condiţionată nu s-ar fi putut dispune această măsură "dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită, sau în cazul pluralităţii de infracţiuni, pentru una din infracţiunile săvârşite, este de 10 ani sau mai mare, decât după executarea efectivă a cinci şesimi din durata pedepsei”.

În cazul omului de afaceri Ioan Niculae, amintim că Judecătoria Medgidia a decis pe 12 mai eliberarea acestuia din închisoare, la mai puțin de trei luni de la încarcerarea acestuia, după ce în data de 28 aprilie Comisia de liberări condiționate a Penitenciarului Rahova a acordat aviz favorabil. Sentința nu a fost definitivă și a fost atacată de DNA cu recurs. Următorul termen privind cererea de eliberare condiționată depusă de Ioan Niculae se va desfășura pe 23 iulie. 

Ioan Niculae a executat deja fracţia de o treime, impusă în cazul deținuților care au vârstă de peste 60 de ani, încă din luna februarie, când a fost condamnat. Potrivit calculelor, o treime din pedeapsa de 5 ani primită de omul de afaceri înseamnă aproximativ 600 de zile, considerate deja executate în urma contopirii ultimei pedepse cu prima, cea din dosarul "Mită la PSD". (sursa: g4media)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.