Documentul care îl pune pe Cîțu în situația lui Dragnea. Jurnalistă: "Premierul însuși nu știe dacă a comis o infracțiune sau nu"


Documentul care îl pune pe Cîțu în situația lui Dragnea. Jurnalistă: "Premierul însuși nu știe dacă a comis o infracțiune sau nu"

Un document redactat cu antetul Guvernului României în care colaboratorii premierului Florin Cîțu transmit punctaje de partid în cadrul campaniei interne din PNL a inflamat spiritele în perspectiva Congresului. Potrivit documentului, liderilor PNL care îl susțin pe Florin Cîțu pentru șefia formațiunii politice li se cere să iasă mai mult la TV. De asemenea, conform documentului, echipa lui Cîțu cere informații despre tabăra Orban "pentru a le da în presă". 

În acest context, președintele PNL Ludovic Orban a declarat, marți, 20 iulie, în ipoteza conform căreia documentul este veridic, "cine a hotărât să folosească resurse publice (...) în campania internă împotriva președintelui PNL trebuie să plece imediat de la Palatul Victoria".

Pe de altă parte, Cîțu a precizat că, deși el deține funcția de premier, iar documentul poartă antetul Guvernului României, Orban&Co. trebuie să demonstreze că acel document este real. Pe lângă faptul că Florin Cîțu nu știe ce documente circulă prin Palatul Victoria, în condițiile în care e premier, cel puțin la fel de bizar este că nu și-a întrebat colegii de partid care au intrat în posesia acelui document de la cine l-au primit, așa cum veți citi în cele ce urmează. 

Redăm declarațiile premierului: 

Florin Cîțu: Colaboratorii mei, în această perioadă, elaborează foarte multe documente în exces de zel. Eu nu-mi aduc aminte să fi văzut acest document. Eu zic că cei care spun că e un document real, și am văzut că au ajuns în spațiul public discuții, să vină și cu probe. Până la urmă despre asta vorbim. 

Reporter: Dvs. trebuie să spuneți dacă acel document este sau nu un fals. Sunteți premierul în funcție! 

Florin Cîțu: E adevărat, sunt, dar toate documentele de la Guvern au semnătură, sunt oficiale ș.a.m.d. 

Reporter: Ați discutat cu consilierii de stat despre acest document? 

Florin Cîțu: Eu discut cu consilierii mei de stat foarte multe lucruri. Eu nu pot să discut despre lucruri care apar în spațiul public...

Reporter: Dar vă afectează imaginea. E sau nu veridic acest document? 

Florin Cîțu: Cine spune că e veridic acel document și că e adevărat trebuie să aducă și probe. 

Reporter: Spuneați că se vorbește despre exces de zel în cazul acestui document. 

Florin Cîțu: Am spus în general. Am spus că văr foarte multe propuneri, soluții, oamenii sunt entuziasmați, lucrează împreună, dar nu-mi aduc aminte să fi văzut acest document. Pe mine mă interesează documentele care vin direct de la mine, nu cele care vin prin presă. 

Reporter: Dacă se dovedește a fi veridic acest document, care considerați că ar trebui să fie măsurile în privința consilierului de stat? 

Florin Cîțu: Eu nu tolerez așa ceva, dacă se dovedește veridic. 

Reporter: Ar trebui să plece consilierul de stat? Domnul Orban cerea demisia. 

Florin Cîțu: Domnul Orban trebuie să vină cu dovezi că e adevărat. 

Reporter: E un document care poartă antetul Guvernului. 

Florin Cîțu: Au mai fost documente despre care se spunea că sunt înregistrare la Guvern și nu am găsit nimic. Repet, cine spune că sunt documente reale, trebuie să demonstreze că sunt reale. 

Reporter: Acest document poartă antetul Guvernului, dar nu a fost folosit pentru acțiunea Guvernului, ci pentru o acțiune internă de partid. Problema este următoarea. E normal un asemenea comportament? 

Florin Cîțu: V-am spus că nu tolerez un asemena comportament, dar cine spune că e un document real trebuie să demonstreze. În presă sunt foarte multe lucruri. 

Reporter: Problema e următoarea. Un angajat al Guvernului lucrează pentru un candidat PNL la șefia partidului. Vi se pare normal ca un funcționar plătit din bani publici să lucreze pentru dvs. în campania internă a PNL? 

Florin Cîțu: Eu vă spun ceea ce știu eu în acest moment, că un astfel de document nu mi-a venit mie, nu mi-a fost adresat, l-am văzut în presă, cine are dovezi că e real să vină să...

Reporter: Mesajele de comunicare de partid cine vi le face? 

Florin Cîțu: Eu singur. Nu am avut nicio echipă de comunicare de 5 ani de zile, lucrez fără o firmă de comunicare.

Reporter: Domnule premier, care e diferența între Liviu Dragnea, care a angajat două femei la DGASPC, plătite din banii Consiliului Județean Teleorman, care prestau activitate la partid, făceau punctaje la PSD, și dvs.? Care e diferența între cele două situații similare? 

Florin Cîțu: Eu nu văd nimic similar aici. 

Reporter: Nu ar trebui să faceți dvs. verificarea în legătură cu acel document? E până la urmă în ograda dvs. 

Florin Cîțu: Eu am verificat. Nu există. Și data trecută când au fost documente în spațiul public am verificat. Un astfel de document nu a fost discutat la cancelaria mea, nu mi-a fost mie prezentat, nu a fost adus, nu este semnat. 

Reporter: I-ați întrebat pe colegii dvs. care au primit acel document de la cine l-au primit? 

Florin Cîțu: Nu. 

Documentul care a determinat o nouă dispută în interiorul PNL: 

Pe acest subiect, jurnalista Carmen Dumitrescu (Investigatoria) a atras atenția că situația în care se află Cîțu în prezent este similară cu cea în care a fost Dragnea în privința angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, speță în baza căreia a făcut pușcărie, fiind vorba tot despre persoane plătite din bani publici, dar care, în loc să-și exercite funcția publică, desfășoară activități pentru un partid politic / membru al unui partid politic. În legătură cu declarațiile de astăzi ale premierului Cîțu, Carmen Dumitrescu a punctat că "premierul însuși nu știe dacă a comis o infracțiune sau nu".

"Ce penibil e Cîțu când trebuie să dea explicații legate de documentul acela intern redactat pentru partid de niște angajate ale Guvernului (exact ca în speța angajărilor fictive ale lui Dragnea)! Cică el nici n-a văzut documentul, dar trebuie să probeze ăla care l-a publicat că e real. Știți cine ar mai fi reacționat așa? Dragnea!

El, în calitate de șef al Guvernului, instituție a cărei antet apare în fruntea documentului, nu știe, domn'le, dacă culegerea aia de calomnii și inepții e autentică sau nu!! Pur și simplu, nu poate da un telefon la echipa de comunicare să afle dacă hârtia aia a fost scrisă de angajatele Guvernului. Ne-am liniștit! Suntem luați de proști în fiecare zi și românii trebuie să știe asta!

By the way, ieri mă apostrofa cu nervi o fană a lui Cîțu că de ce nu am sunat la cancelaria primului ministru înainte să scriu articolul despre apariția documentului acela. Păi uite, doamnă, nici premierul însuși nu știe dacă a comis o infracțiune sau nu!", a scris Carmen Dumitrescu pe Facebook. 

Ulterior, a apărut o probă a veridicității documentului. Una dintre probele veridicității este reprezentată de semnătura electronică a documentului de tip word, care aparține Mioarei Costin, consilier de stat la Cancelaria Premierului, informează g4media. Data de creare a documentului este 16 iulie, ora 20.54. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.