Concesionarea unei părți din Lacul Techirghiol. Bogdan Huțucă: "Voi solicita Guvernului să verifice condițiile în care ANRM a semnat contractul de cesiune!"


Concesionarea unei părți din Lacul Techirghiol. Bogdan Huțucă: "Voi solicita Guvernului să verifice condițiile în care ANRM a semnat contractul de cesiune!"

Președintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaților, liberalul Bogdan Huțucă, a declarat vineri, 23 iulie, că va solicita Guvernului verificarea unui contract de cesiune încheiat de către ANRM şi o societate privată, privind respectarea legii în legătură cu exploatarea resurselor din perimetrul Lacului Techirghiol.

"Voi solicita Guvernului să verifice dacă contractul de cesiune nr. 23.740/2021 privind exploatarea resurselor de nămol terapeutic din perimetrul Lacul Techirghiol Est, județul Constanța, încheiată între Agenția Națională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent și o societate privată respectă legea, astfel încât să nu se distrugă această resursă unică", a zis Bogdan Huțucă, liderul PNL Constanța.

De asemenea, liderul liberal a expus motivele pentru care este totalmente nemulțumit de faptul că deși acest contract a fost deja semnat, încă nu se știe ce conține.

"În momentul de față, nimeni nu știe dacă contractul stipulează faptul că nămolul de aici poate fi vândut, dacă poate fi împachetat, exportat sau folosit în produse cosmetice. Nu știm nici măcar cu ce tipuri de ambarcațiuni va fi extras. Astfel de chestiuni sunt importante, pentru că de exemplu bărcile cu motor riscă să afecteze Artemia salina, un crustaceu primitiv care trăiește în apa cu salinitate mare și care prin descompunere bacteriană, împreună cu alga Cladophora cristalina, formează nămolul sapropelic care are calități terapeutice. Toate aceste elemente sunt fundamentale, căci riscăm să rămânem fără această resursă benefică pentru sănătatea a milioane de români. De aceea, avem obligația să ne asigurăm că această resursă nu este risipită sau consumată extensiv până al dispariția ei. Lacurile cu proprietăți curative au avut dintotdeauna un statut special, iar exploatarea resurselor s-a făcut cu o autorizație specială care conțineau prevederi clare. Astfel, bazele balneoclimaterice care îl extrăgeau, aveau obligația de a întoarce nămolul folosit în lac, preferabil în aceleași cuiburi din care a fost scos. Acum suntem în situația în care pentru prima dată se dă o licență de exploatare a nămolului fără a ști dacă contractul respectă legile statului și legile naturii", a explicat Huțucă.

Totodată, deputatul PNL Bogdan Huțucă a amintit că a reacționat în repetate rânduri față de concesionarea unei părți din Lacul Techirghiol, demers ce a fost demarat pe timpul guvernărilor PSD.

"Guvernele pesediste girate de Liviu Dragnea au început demersul de concesionare a unei părți din Lacul Techirghiol, motiv pentru care am fost rugat de specialiștii din județ, și nu numai, să intervin pentru a apăra această resursă balneoclimaterică unică. De aceea, în timpul guvernărilor PSD am făcut patru interpelări către Guvern în care am atras atenția că se pregătește un act îngrozitor. Le-am transmis și lor, și transmit și acum, mesajul specialiștilor care atrag atenția că o exploatare sistematică a unui habitat labil, fără a se ține cont de toate măsurile de protecție și regenerare obligatorii, pentru a conserva și păstra nealterate proprietățile nămolului pe o perioadă cât mai lungă de timp, va determina sfârșitul tuturor stațiunilor balneare de pe malul Mării Negre", a mai spus Huțucă.

Pe final, Bogdan Huțucă a subliniat că stațiunile balneare de la Marea Neagră au rezultate spectaculoase tocmai datorită nămolului sapropelic din Lacul Techirghiol.

"Dacă acest nămol sapropelic, cu toate proprietățile sale terapeutice, nu va mai exista, turiștii vor înceta să mai vină aici. S-ar pierde astfel atât o sursă de sănătate unică cât și mii de locuri de muncă legate de această industrie", a conchis Huțucă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.