Emilia Șercan, revoltată de slugărnicia din TVR, unde un rector dublu-plagiator, cauționat de ministrul Lucian Bode, a fost prezentat drept mare reformator al instituției pe care o conduce. „Ce mizerie de emisiune am putut urmări la televiziunea publică”


Emilia Șercan, revoltată de slugărnicia din TVR, unde un rector dublu-plagiator, cauționat de ministrul Lucian Bode, a fost prezentat drept mare reformator al instituției pe care o conduce. „Ce mizerie de emisiune am putut urmări la televiziunea publică”

Politizarea televiziunii publice - unde, pe lângă controversata emisiune a lui Ionuț Cristache cu turnătorul la Securitate Ion Cristoiu în calitate de invitat permanent, slugărnicia și/sau lipsa de profesionalism a unora dintre jurnaliști/moderatori face ca impostori notorii să apară în fața publicului drept personaje onorabile – a scos-o din sărite pe jurnalista de investigații Emilia Șercan care a răbufnit într-o postare publică. 

Șercan a criticat-o virulent pe moderatoarea Monica Ghiurco, una dintre veteranele televiziunii publice, care l-a avut ca invitat pe David Nicolae Ungureanu, rectorul comandant al Academiei de Poliție, autorul a două teze de doctorat plagiate, subiect pe care angajata TVR l-a evitat, prezentându-l publicului pe doctorul dublu-pagiator drept un mare reformator al instituției pe care o gestionează. Șercan este de părere că prezența lui Ungureanu la TVR nu ar fi fost posibilă fără acordul ministrului de Interne, Lucian Bode, liberalul adormit pe bancheta din spate, care, de altfel, a și semnat ordinul prin care plagiatorul era împuternicit să conducă Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

Emilia Șercan: „Ce mizerie de emisiune am putut urmări la televiziunea publică, moderată de Monica Ghiurco! Ce mizerie! Invitat David Ungureanu, rectorul comandant al Academiei de Poliție, care este menținut în funcție grație ministrului de Interne Lucian Bode, deși are două teze de doctorat, ambele plagiate!  

Nicio întrebare de la doamna moderatoare Monica Ghiurco pentru Ungureanu despre acuzații de plagiat. Niciuna! Nicio întrebare de la doamna moderatoare Monica Ghiurco despre zecile de profesori din Academia de Poliție acuzați de plagiat și protejați pe linie de conducerea Academiei de Poliție, ba chiar și a Ministrului de Interne! Niciuna! Însă doamna moderatoare Monica Ghiurco nu a mai contenit cu întrebările despre reforma Academiei de Poliție pe care trebuie să o implementeze Ungureanu!  

Și nicio tresărire la formulările agramate ale rectorului comandant cauționat de ministrul Lucian Bode, „un lider adevărat” așa cum l-a numit Ungureanu. Frumoasă perie aplicată de Ungureanu, care era aproape fâstâcit de emoție când a fost întrebat dacă se va înscrie la concursul pentru funcția de rector.  

Ungureanu nu s-a dus de capul lui la emisiune. Într-un sistem militarizat informezi șeful, în cazul ăsta ministrul, și-i ceri voie. Iar dacă Ungureanu a apărut la TVR înseamnă că ministrul i-a permis să meargă apară la TVR și să vorbească despre reformă. Un plagiator vorbind de reforma generată tocmai de plagiatele profesionalizate de la Academia de Poliție!  

Oricum, jenantă emisiunea de spălare a unor plagiatori și mai ales a unui plagiator care vorbește despre „servici sigur”, „ghiuvetă”, „aceleași va fi și la acest master profesional”, „orelor douăzeci și doi”. 

A, și tare aș fi curioasă să aflu cum s-a ajuns ca televiziunea publică să realizeze acea emisiune. Au stat într-o rână redactorul-șef și niște producători d-acolo și s-au întrebat pe cine să mai invite și le-a venit astfel strălucita idee de a-l chema pe rectorul plagiator sau au fost niște intervenții venite de cine știe unde pentru a-l spăla pe acest domn semialfabetizat?  

Am fost sunată azi de un reporter sau producător din TVR și am fost întrebată dacă vreau să înregistrez două întrebări, care să îi fie adresate lui Ungureanu. Nu am vrut să fac asta pentru că mi-am închipuit că va fi o emisiunea de spălare a unor plagiatori și nu am dorit să cauționez o asemenea mizerie. 

#doctorinimpostura” 

Dezvăluirile Emiliei Șercan privind plagiatele lui Ungureanu au fost publicate în luna martie, 2021, în PressOne. Deși subiectul a făcut vâlvă prin presă, noul rector al Academiei de Poliție și-a ocupat nestingherit postul pe care îl deține și la ora actuală, deși primele trimiteri de pe Google, la o simplă căutare a numelui acestuia, sunt către articole care scriu despre cele două plagiate.  

David Nicolae Ungureanu, numit pe 4 martie rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, printr-un ordin semnat de ministrul Lucian Bode, a plagiat în ambele teze de doctorat care i-au adus titlurile de doctor în Științe militare și în Drept, scria Șercan în PressOne. 

Ungureanu a absolvit în 2003 Facultatea de Drept din Academie, instituție în care a devenit ulterior cadru didactic. În 2008, s-a titularizat ca asistent universitar la Facultatea de Științe Juridice și Administrative, iar din 2016 era conferențiar. Lucrarea din 2013, intitulată „Drept internațional umanitar aplicabil în noile tipuri de conflict armat”, este plagiată aproape în întregime, iar cealaltă, susținută în 2009, parțial. 

Teza susținută în 2013 la Academia de Poliție a făcut obiectul unor verificări interne cu softul antiplagiat de două ori, în 2016 și 2018, și a fost identificată cu indici de similitudine mult peste pragurile de alertă stabilite de instituție. 

Pe lângă plagiatele din ambele teze de doctorat, Ungureanu practică reciclarea masivă de conținut în cărțile pe care le semnează: am descoperit conținut plagiat sau reciclat, care corespunde parțial cu cel din teza din 2013, în alte trei volume și într-un capitol de carte – toate publicate anterior susținerii doctoratului, mai scrie Emilia Șercan în publicația mai sus menționată. Investigația sa în ce-l privește pe rectorul Ungureanu poate fi citită integral AICI.  

La finalul anului trecut, Academia de Poliție a rămas fără acreditarea celor două școli doctorale, cea de Drept și cea de Ordine Publică și Siguranță Națională, după ce fostul ministru al educației Monica Anisie a semnat ordinele de retragere la propunerea Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU). Decizia e o premieră istorică: în România nu a mai fost închisă niciodată o școală doctorală. 
 
 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.