Organizațiile lui Trump au reușit să strângă sume record din donații pentru susținerea sa politică, în pofida eliminării lui de pe rețelele sociale și a cenzurii practicate de o mare parte din presă în cazul discursurilor susținute de fostul președinte al SUA


  • ACP
  • Aug 2, 2021 14:31
  • 4135
Organizațiile lui Trump au reușit să strângă sume record din donații pentru susținerea sa politică, în pofida eliminării lui de pe rețelele sociale și a cenzurii practicate de o mare parte din presă în cazul discursurilor susținute de fostul președinte al SUA

Potrivit unor documente federale făcute publice sâmbăta seara, organizațiile politice ale fostului președinte al SUA, Donald Trump, au reușit să strângă din donații o sumă record pentru susținerea activității sale politice. 

În prima jumătate a anului curent au fost strânși 82 de milioane dolari din suma totală de 102 milioane, cuantum despre care jurnaliștii de la publicația americană Politico au spus că e practic fără precedent: "niciodată în istorie, nu a existat un alt fost președinte care să fi primit donații în valoare de nouă cifre pentru a conduce o operațiune politică". Trump a înregistrat un asemenea succes chiar și în condițiile în care a primit interdicție pe principalele rețele sociale, iar discursurile sale au fost în bună parte cenzurate de marile trusturi de presă americane și nu numai.  

Strângerea de fonduri a fostului președinte s-a făcut prin intermediul a trei organizații: Save America", lansată după pierderea alegerilor în 2020, "Make America Great Again", vechea organizație politică a fostului președinte, respectiv o altă organizație care trimite fondurile către celelalte două.

"Save America" a strâns cea mai mare parte a fondurilor, având la sfârșitul lunii iunie cu puțin peste 90 de milioane de dolari în cont, chiar în condițiile în care există o limită de 5.000 de dolari ce pot fi donați anual de către fiecare donator. 

Deși fondurile acestor organizații nu pot fi utilizate direct pentru finanțarea unei campanii prezidențiale, nu există multe restricții cu privire la modalitatea de cheltuire a banilor colectați, finanțările putând fi uzitate pentru călătorii, evenimente, campanii publicitare, plata consilierilor și alte activități care contează foarte mult pentru susținerea planurilor politice ale fostului președinte american și posibil viitor candidat la același post la alegerile din 2024.  

Pe fondul campaniei de strângere de donații, Trump a lansat un comunicat în care a transmis un mesaj de mulțumire: "în numele milioanelor de bărbați și femei care împărtășesc indignarea mea și doresc să lupt în continuare pentru adevăr, sunt recunoscător pentru sprijinul vostru". (mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.