Economistul Cristian Păun trage un semnal de alarmă: "Guvernul e slab! Creșterea taxelor e inevitabilă! Cîțu a împrumutat cea mai mare a treia sumă din istoria guvernărilor în România"


Economistul Cristian Păun trage un semnal de alarmă: "Guvernul e slab! Creșterea taxelor e inevitabilă! Cîțu a împrumutat cea mai mare a treia sumă din istoria guvernărilor în România"

Economistul Cristian Păun, profesor universitar la ASE și consilier pe probleme economice al președintelui PNL Ludovic Orban, a atras atenția miercuri, 4 august, că Guvernul Cîțu a împrumutat în luna iunie o sumă imensă, ce reprezintă echivalentul a 500 de kilometri de autostradă. Totodată, Păun a precizat că Guvernul Cîțu este unul slab, din cauza căruia creșterea taxelor va deveni inevitabilă, iar conceptul de liberalism va fi compromis din nou prin incompetență. 

"Guvernul condus de un "libertarian reformator” a împrumutat cu seninătate în luna iulie 2021 nici mai mult, nici mai puțin de 22,4 miliarde lei, echivalentul a 5 miliarde de euro. Cea mai mare a treia sumă din istoria guvernărilor în România. Un sfert din datoria pe primele 6 luni. O nimica toată, ar spune etatiștii! Echivalentul a circa 500 de kilometri de autostradă. Într-o singură lună. În ”boom” economic, desigur, când îți plătești din datorii, nu faci altele noi.

E clar, dezechilibrele macroeconomice sunt imense și se văd în primul rând în deficit. Acest guvern nu are soluții. Pare încremenit în proiect. Fără reforme radicale nu ai cum să rezolvi așa ceva. E o iluzie că poți amâna la nesfârșit problemele, punând în cârca altora rezolvarea lor. Conceptul de ”reformă structurală” s-a decredibilizat prin absența sa încât, oricine îl aude rostit, fie zâmbește, fie nu înțelege ce mai înseamnă cu adevărat. Cu fiecare săptămână pierdută, coaliția de guvernare se erodează și se apropie de un nou ciclu electoral, ratând șansa unei Românii liberale. Iar îngheață totul pentru unu, doi ani. Pe deficit excesiv, desigur. Iar ne uităm în față cu speranță de mai bine.

Acest guvern a pierdut în mod evident el trenul. Pare că nu înțelege ce se întâmplă. Pare lipsit de motivație și lipsit de viziune. Trăiește cu speranța că lucrurile se vor echilibra automat, de la sine. Nici pomeneală. Statul nu este ca piața, să se autoregleze. În cazul statului, nu există opțiunea de ajustare a dezechilibrului prin magia mâinii invizibile. Nu are această magie la dispoziție. Foarte curând se va ajunge la un deznodământ inevitabil când guvernul este slab: creșterea taxelor. Nu poți merge la nesfârșit cu deficite excesive pentru că nu vrei, nu ai curaj sau nu ai habar să faci reformă. Deja dobânzile sufocă bugetul care nu mai poate garanta de ceva vreme pacea socială.

Iar am îngropat ”liberalismul” pus în brațele unor incompetenți. Am rămas și mai prizonieri ca înainte. Noi, care ne lăudam că nu luăm prizonieri! Vai de libertatea noastră!", a scris Păun pe Facebook. 

Potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanțe, premierul Florin Cîțu, care asigură și interimatul la MFP, a pregătit o rectificare bugetară pozitivă. Însă, economistul Cristian Păun avertiza în urmă cu câteva zile că este imposibilă o rectificare pozitivă la buget în condițiile în care la 6 luni a fost înregistrat un deficit ce ar fi trebuit să corespundă unei perioade de 1 an de zile. 

"Când ești pe deficit excesiv nu ai cum să ai rectificare pozitivă la buget. Când ai la 6 luni deficitul pe care ar trebui să îl ai la întreg anul, nici atât. E ca aia cu creșterea negativă cu care ne împuiau capul socialiștii. La o rectificare pe deficit excesiv muți niște bani dintr-un buzunar în altul, tot insuficienți fiind și tot pe caiet la prăvălie cumpărând. Lapte și miere pe datorie.

Același stil triumfalist păgubos, doar să arătăm că e bine ca să nu fie rău. Sau că iarna nu-i ca vara. Nu reușim să schimbăm nimic, nu reformăm nimic. Lunile trec, oportunitățile se închid. Lucruri care în trecut ne deranjau, revin acum iar vârâte pe gât pe post de performanță. Aceeași oameni prin ministere fac rectificări “pozitive” pe deficit și datorie, fără reforme structurale în spate. Se mai mută din când în când o balerină de la un consiliu la altul, se mai înjură un pesedist al cărui consilier sau șef de cabinet e bine de păstrat în funcții. Erau printre prizonieri. Merită și ei o sinecură, ce dacă nu au nicio treabă cu liberalismul sau reforma. Mai au puțin și revine “șeful”. Asta speră, obedienți și cuminți. Banul curge, pe deficit și datorie. Din rectificări “pozitive”.

În plină vară, totul e înghețat. Vine și nota de plată pentru toate aceste rectificări “pozitive”. Va fi pe minus, tot o rectificare. De vină va fi, ca întotdeauna, “liberalismul” și “libertatea”. Tătucul își așteaptă mereu fii rătăcitori acasă, să aibă “grijă” de ei", a zis Păun pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.