Zeci de tablouri de patrimoniu s-au evaporat din căsoiul PSD de pe Kiseleff. Muzeul Național de Artă Contemporană i-a chemat la tribunal pe social-democrați care refuză să le restituie sau să achite contravaloarea acestora


Zeci de tablouri de patrimoniu s-au evaporat din căsoiul PSD de pe Kiseleff. Muzeul Național de Artă Contemporană  i-a chemat la tribunal pe social-democrați care refuză să le restituie sau să achite contravaloarea acestora

Dezvăluire G4media: la Tribunal București se judecă dispariția fără urmă a 59 de tablouri de patrimoniu, împrumutate de către PSD între 1993 și 1995, și despre care formațiunea politică spune că ar fi ars într-un incendiu. Cum PSD a promis inițial că va achita valoarea prejudiciului, estimat provizoriu la 260.000 de lei, iar apoi s-a răzgândit invocând „forța majoră”, proprietarul operelor de artă - Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) - a introdus acțiune în instanță în luna mai a acestui an, urmând ca procesul să aibă loc la Tribunalul București. 

În acțiune, reclamantul solicită magistraților să oblige partidul la restituirea a 59 de lucrări de artă, iar în cazul în care se va demonstra că acest lucru nu poate avea loc, să i se achite despăgubiri de 260.000 de lei, conform unei evaluări provizorii. Suma definitivă urmează a fi stabilită în timpul procesului, în baza unui raport de expertiză, mai scrie G4media.ro. 

MNAC a explicat că, între 1993 și 1995, precursorul său – Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții de Artă – a împrumutat formațiunii politice 118 tablouri. În noiembrie 2012, PSD a informat MNAC că lucrările au fost depozitate în subsolul sediului central al PSD din Kiseleff, loc unde, pe 13 iulie același an, a avut loc un incendiu în timpul căruia 59 de lucrări au fost distruse. Restul de 59 de tablouri au fost inventariate și predate MNAC. La acel moment, PSD și-a exprimat disponibilitatea de a plăti contravaloarea operelor distruse, dar, în dosarul de la Tribunal, Muzeul afirmă că ”nu a fost avansată până în prezent vreo ofertă concretă de despăgubire”. (dezvăluirea jurnalistică poate fi citită integral AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.