Un gest firesc și necesar


Un gest firesc și necesar

De vreme ce au pornit vremurile bune aș vrea să dau și eu cu părerea vis-a-vis de nelegiuirile comise cu zecile de mii în perioada regimurilor oligarhului Vladimir Plahotniuc și a conservei rusești Igor Dodon.

Foarte multe persoane, care s-au opus acestor regimuri represive și antinaționale, au fost disponibilizate din funcțiile deținute din motive exclusiv politice, deoarece au refuzat să facă sluj acestora. Nu a fost vorba de nerespectarea legislației privind obligațiunile funcționarilor publici, ci de dorința acerbă a diriguitorilor din acea perioada de a-i discredita și declara persoane indezirabile sau ”persoane periculoase pentru statalitatea Republicii Moldova”.

Consider că e momentul politic cel mai potrivit pentru a înlătura acele nelegiuiri, comise cu bună știință și intenționat de către odiosul Plahotniuc și kuliokarul/pungașul Dodon. În cazul de față nu se impune intervenția procuraturii sau a instanțelor de judecată, ci e suficientă doar implicarea personală a miniștrilor recent desemnați. Multe nelegiuiri din acea perioadă pot fi remediate pe cale amiabilă, printr-un simplu act administrativ, pentru a elimina “Odiseele” prin instanțele de judecată, care durează câte 3-5 ani sau chiar rămân nefinalizate. Cunoaștem un caz similar, cu un fost ministru al Justiției, care, la început de cale, a făcut un apel către funcționarii de la Justiție (disponibilizați de regimul lui Voronin) să fie reabilitați și repuși în funcțiile deținute anterior. Dincolo de acest gest legal necesar, el și-a cerut scuze de la acele persoane, chiar dacă n-a fost implicat în comiterea nelegiuirilor respective. E și un important și necesar mesaj de corectitudine morală față de cei nedreptățiți.

Cred că foarte mulți cetățeni umiliți de regimurile lui Plahotniuc și Dodon așteaptă un mesaj similar din partea noilor miniștri, deoarece, practic, în toate domeniile au fost comise multiple ilegalități, ce trebuie să fie imediat remediate și, nicidecum, conservate. 

Doar și despre aceasta a fost votul din 11 iulie, nu-i așa? 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.