Capturarea Afganistanului de către talibani. Paleologu: "Atît intervenția lui Bush, cît și retragerea inițiată de Obama, negociată de Trump și încheiată de Biden au dus la catastrofa pe care o vedem acum"


Capturarea Afganistanului de către talibani. Paleologu: "Atît intervenția lui Bush, cît și retragerea inițiată de Obama, negociată de Trump și încheiată de Biden au dus la catastrofa pe care o vedem acum"

Fostul candidat la prezidențiale al PMP, Theodor Paleologu, a evidențiat într-o postare pe Facebook că toți președinții americani din 2001 încoace sunt vinovați de catastrofa pe care o vedem acum în Afganistan, consecințele imprudențelor lor urmând a avea costuri majore, atât pentru afgani, dar și pentru Europa întrucât se preconizează un nou val de refugiați. 

"Încă din 2001 am fost sceptic față de formule precum "war on terror" și "nation-building". Istoria dezastrului din Afganistan a început încă de atunci. Succesul militar fusese fulgerător. Și apoi? Incontestabila superioritate tehnologică nu ține loc de phronesis, prudentia, înțelepciune practică, inteligență politică.

Talibanii s-au retras, dar au supraviețuit, nu în ultimul rînd cu ajutorul Pakistanului. Iar americanii au fost prinși în angrenajul unui proces numit eufemistic și naiv "nation-building", de parcă așa ceva este cu putință. Nu sînt expert în chestiuni afgane, așa că nu-mi voi da cu părerea dacă ar fi făcut mai bine să restaureze monarhia la începutul anilor 90 sau dacă era mai bine să susțină o formulă sau alta după 2001.

Cert este că atît intervenția lui Bush, cît și retragerea inițiată de Obama, negociată de Trump și încheiată de Biden au dus la catastrofa pe care o vedem acum. Ar fi putut Trump să gestioneze mai bine aplicarea acordului pe care l-a încheiat la Doha în 2020? E posibil, chiar probabil, dar nu sigur. Dacă citiți cu atenție declarațiile lui Biden din 8 iulie despre situația din Afganistan, veți observa că habar nu avea care era situația reală. E vina lui? E vina serviciilor de informații? N-aș ști să spun.

Dar constat și eu cît de ridicole sînt acele declarații din perspectiva tragicelor evenimente din ultimele zile. De exemplu: "ipoteza că talibanii vor ocupa întreaga țară este extrem de improbabilă"; "în nici un caz nu veți vedea oameni evacuați cu helicopterul de pe acoperișul ambasadei". Din fericire pentru Biden, ridicolul nu ucide. În schimb, talibanii omoară cu sînge rece.

Costurile implicării americane în Afganistan au fost colosale. Nu pun o clipă la îndoială naivitatea cu care au crezut în faimosul lor "nation-building". Dar consecințele imprudențelor și inconsecvențelor lor se vor ridica la costuri mult mai ridicate. În primul rînd, pentru bieții afgani. În al doilea rînd, pentru Europa care iarăși se va pomeni cu un val de refugiați", a precizat Paleologu pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.