VIDEO Imaginile curajului: Câteva femei protestează la Kabul contra talibanilor


VIDEO Imaginile curajului: Câteva femei protestează la Kabul contra talibanilor

Mai multe femei din Afganistan au protestat luni, 17 august, la Kabul, față de preluarea puterii de către talibani, acestea fiind protagonistele unui veritabil act de curaj în condițiile în care, de pildă, femeile judecător riscă inclusiv să fie executate, conform semnalului de alarmă lansat de judecătoarea afgană Tayeba Parsa.

CITIȚI ȘI: "Nu mă îndoiesc că în special femeile judecător vor fi executate fără un proces". O judecătoare din Afganistan, apel disperat către comunitatea internațională

Respectivele femei s-au adunat în zona Wazir Akbar Khan din Kabul, unde au cerut drepturi egale, mai precis dreptul la a avea un job, dreptul la educație, dreptul la a participa la actul de guvernare, respectiv în politică și economie. 

"Aceste femei curajoase au ieșit în stradă în Kabul pentru a protesta împotriva talibanilor. Ele își cer drepturile, dreptul la a munci, dreptul la educație, dreptul la participare politică, dreptul la a trăi într-o societate sigură. Sper ca mai multe femei și mai mulți bărbați să li se alăture", a scris pe Twitter jurnalista Masih Alinejad.

Vedeți video 1:



Vedeți video 2:



Publicația Europa Liberă a amintit că între 1996 și 2001, când talibanii s-au aflat la conducere, a fost o perioadă extrem de dificilă pentru femeile afgane. S-a impus obligativitatea acoperirii feței, iar femeile au fost supuse la numeroase abuzuri, printre care violuri și răpiri. Femeilor li s-a interzis accesul pe piața muncii și le-a fost permis să își părăsească locuințele doar însoțite de un membru al familiei. De asemenea, li s-a interzis dreptul la educație. De-a lungul celor cinci ani în care talibanii s-au aflat la conducerea țării au avut loc mai multe cazuri de trafic uman, mai multe femei fiind obligate să se prostitueze sau fiind vândute în sclavie în Pakistan. (citiți AICI articolul integral)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.