"Lipsește Diaspora!". Un lider PNL desființează moțiunea lui Florin Cîțu pentru Congres


"Lipsește Diaspora!". Un lider PNL desființează moțiunea lui Florin Cîțu pentru Congres

Vicepreședintele PNL Diaspora Franța, Ciprian Apetrei, a făcut o scurtă radiografie a moțiunilor ce au fost depuse de Ludovic Orban și Florin Cîțu în vederea candidaturii la șefia Partidului Național Liberal. În acest context, profesorul de filosofie Ciprian Apetrei a semnalat că premierul Florin Cîțu a uitat în totalitate de Diaspora, deși românii plecați în străinătate au adus în repetate rânduri un aport electoral substanțial pentru PNL. (AICI puteți accesa moțiunea lui Cîțu, iar AICI cea depusă de Orban)

Redăm postarea profesorului Ciprian Apetrei: 

Au apărut cele două moțiuni pentru conducerea PNL.

Din moțiunea Cîțu lipsește Diaspora, de asemenea lipsesc românii din teritoriile istorice. Este un mic capitol dedicat Republicii Moldova, dar nu văzută din perspectiva românității, ci a cooperării economice.

Moțiunea Orban dedică ultimul capitol românilor de pretutindeni, împărțiți, corect, în Diaspora recentă, teritoriile istorice și Basarabia. Textul seamănă foarte bine cu propunerea mea de reformare a Ministerului de resort, desființat chiar de Ludovic Orban.  

Sunt mai multe măsuri concrete, înființarea Comitetelor Românilor de Pretutindeni și respectarea, în sfârșit, a legii electorale, ceea ce ar mari numărul parlamentarilor pentru Diaspora. Nu sunt precizate modalitățile de implementare.  

La nivel general, moțiunea Cîțu propune "să ne întoarcem la doctrina liberală autentică", iar moțiunea Orban "principii identitare clare, valori naționale liberal-conservatoare".

Sursa foto 2: Alamy / Profimedia

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.