Se află din nou Israelul la marginea catastrofei sanitare? Mai multe unități medicale și-au închis porțile, iar numărul de îmbolnăviri crește vertiginos, deși campania de vaccinare cu a treia doză înaintează rapid


  • ACP
  • Aug 24, 2021 16:55
  • 1918
Se află din nou Israelul la marginea catastrofei sanitare? Mai multe unități medicale și-au închis porțile, iar numărul de îmbolnăviri crește vertiginos, deși campania de vaccinare cu a treia doză înaintează rapid

Ministerul Sănătății din Israel a anunțat azi că luni s-au înregistrat aproape 10.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, ceea ce reprezintă un nivel record, după valul imens de îmbolnăviri din ianuarie. Israelul are acum peste 72.000 de cazuri active, apropiindu-se periculos de mult de numărul de infectări din iarnă, în condițiile în care avea la începutul lunii iunie mai puțin de 200 de cazuri. Dintre totalul celor infectați, 678 se aflau luni în stare critică ori cu probleme mari de sănătate produse de infectare. 

În același timp, tot luni, mai multe centre medicale importante din Israel au încetat să accepte pacienții infectați cu coronavirus, motivând însă că acest fapt se datorează unei crize financiare, după cum a declarat un purtător de cuvânt al spitalelor. Printre aceste centre se află Centrul Medical Shaare Zedek din Ierusalim, Centrul Medical al Universității Hadassah, Centrul Medical Laniado al Netanya, Centrul Medical Ma’aynei Hayeshua, Bnei Brak și trei spitale din Nazaret, care deservesc împreună două milioane de persoane, sau aproximativ 20% din populație. (sursa: AICI)

Autoritățile speră însă ca rapelul oferit în prezent tuturor celor cu vârsta de peste 40 de ani, personalului medical, profesorilor și celor cu probleme medicale care îi includ în categoriile de risc, de toate vârstele, va contribui la încetinirea răspândirii noului coronavirus. Până în prezent, aproximativ 1,57 milioane de israelieni au primit a treia doză de vaccin, inclusiv 16% din categoria de vârstă 40-49 ani, 40% dintre cei de 50-59 ani, 61% dintre persoanele cu vârste între 60-69 ani, 77% dintre cei de 70-79 ani, 72% din categoria 80-89 ani. Ministerul Sănătății a lansat luni o inițiativă de a trimite stații mobile de vaccinare în toate orașele și cartierele cu o rată de vaccinare mai scăzută. (sursa: AICI)

Iar toate acestea se întâmplă în condițiile în care Israelul are un sistem medical de excepție, un număr mare de specialiști recunoscuți la nivel mondial și centre de cercetare de vârf în domeniul sănătății.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.