O nouă demență a Rusiei: acuză Ucraina de ECOCID, după recentul Summit de la Kiev


  • ACP
  • Aug 25, 2021 18:53
  • 10863
O nouă demență a Rusiei: acuză Ucraina de ECOCID, după recentul Summit de la Kiev

La doar câteva zile după încheierea Summitului de la Kiev, unde a fost lansată Platforma Internațională Crimeea, inițiativă menită să consolideze politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a peninsulei, autoritățile ruse au deschis un dosar penal cu acuzația de ecocid împotriva Kievului, din cauza deciziei guvernului ucrainean de a întrerupe livrările de apă în Crimeea, prin Canalul Crimeei de Nord, după ocuparea peninsulei de către armatele ruse în 2014. 

Amintim că până în anul 2014, aproape 85% din apa Crimeei venea din râul Nipru, prin canalul Crimeei de Nord. 

Departamentul Central de Investigații al Comitetului de Investigații din Rusia a anunțat azi începerea anchetei pentru descoperirea „persoanelor neidentificate, situate pe teritoriul Ucrainei și care se opun reunificării Crimeei cu Rusia”, persoane care „au decis să provoace daune condițiilor economice, sociale și de mediu ale Peninsulei Crimeea prin blocarea Canalului Crimeei de Nord”. 

Declarația Departamentul Central de Investigații arată că aprovizionarea cu apă a canalului a încetat imediat după construirea unui baraj în regiunea Kherson din Ucraina, pe 26 aprilie 2014, fapt care a produs de atunci daune imense terenurilor agricole, afectând și calitatea apei potabile în peninsulă. Oprirea alimentării cu apă prin Canalul Crimeei de Nord, mai spune declarația oficiala rusă, a dus și la creșterea nivelului de sare în Golful Syvash, ceea ce a produs declinul populațiilor de animale aflate pe cale de dispariție din regiune. 

Codul penal rus pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare ecocidul, pe care îl definește ca fiind distrugerea în masă a animalelor și plantelor, contaminarea aerului sau a apei, precum și a altor acțiuni care pot provoca o catastrofă ecologică. 

Asta se adaugă plângerii absolut ridicole făcute de Moscova împotriva Kievului la CEDO, la începutul lunii iulie, în care era inclusă pe, lângă oprirea alimentării cu apă a Canalului Crimeei de Nord, și doborârea avionului MH17 deasupra teritoriului Ucrainei, pe lângă victimele civile rezultate din războiul din estul Ucrainei – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.