Recunoștința, floare rară. Triada Chișinău-Timișoara-București


Recunoștința, floare rară. Triada Chișinău-Timișoara-București

Mișcarea de Renaștere Națională din stânga Prutului a fost semnul lui Dumnezeu pentru un popor dezmembrat, nedreptățit și umilit la el acasă. Un semn pentru tot neamul românesc că robia străină, comunistă se apropie de sfârșit, iar cei care se vor ridica în picioare, au binecuvântare să înlăture crimele comise împotriva națiunii lor, au dezlegare să-și facă singuri dreptate, să-și reîntregească Țara, să trăiască în libertate și democrație.

Istoria adevărată nu poate fi rescrisă la comanda celor de la putere, a cominterniștilor și ideologilor de ieri și de astăzi. Prezentul amnezic și indiferent, refuză să conștientizeze că, temeliile pe care se construiește bunăstarea țărilor eliberate din lagărul comunisto-sovietic, sunt ridicate pe jertfa de sânge a martirilor, pe rezistența nesupușilor, protestatarilor și a nedreptățiților, pe zbaterile și lupta a milioane de oameni de la Praga, Chișinău, București, Vilnius și până la Vladivostoc care, cu mâinile încleștate de sârma ghimpată, își cereau drepturile legitime la o viață normală, fără dictatură internă și externă. În acele zile de naștere a timpurilor noi, Istoria își desfăcea aripile imense și aducea duhul libertății și demnității naționale la zeci de popoare închise în temnița Rusiei imperiale, camuflată sub numele de Uniunea Sovietică.

Cu regret, și după trei decenii, încă mulți „experți”, politicieni și istorici interpretează fragmentar sau unilateral procesele complexe din URSS și țările socialiste, procese ce au generat „perestroika”, „glasnosti” și mișcările naționale care, la rândul lor, au condus la răsturnarea regimurilor comuniste și, în final, la prăbușirea imperiului rusesc. Ar fi foarte necesar să se facă un studiu comun al acelor procese și ani, care să cuprindă tot spațiul românesc, să se arate cât mai obiectiv, că națiunea n-a dormit, că înainte de evenimentele istorice de la Timișoara și București din decembrie 1989, Basarabia ocupată începuse revoluția românească și își cucerise, prin confruntări acerbe cu Moscova, dreptul la Limba Română interzisă, la Alfabetul latin confiscat, la Identitatea adevărată, cea românească. Triada Chișinău-Timișoara-București de la sfârșitul secolului XX reprezintă triada națională a demnității românești și voința națiunii de a fi liberă și împreună.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.