Studiu israelian: imunitatea dobândită în urma infectării cu SARS-CoV-2, mai puternică și durabilă decât cea oferită de vaccinare


  • ACP
  • Aug 27, 2021 19:23
  • 2506
Studiu israelian: imunitatea dobândită în urma infectării cu SARS-CoV-2, mai puternică și durabilă decât cea oferită de vaccinare

Avalanșa informațiilor contradictorii din Israel despre noul coronavirus continuă cu un nou studiu israelian asupra imunității, care arată că persoanele care au fost anterior infectate cu coronavirus au o imunitate mult mai puternică și mai durabilă decât imunitatea oferită de vaccinare. Cercetătorii afirmă însă că deși imunitatea naturală este mai puternică și mai durabilă decât vaccinarea, o singură doză de vaccin poate oferi celor care s-au recuperat din SARS-CoV-2 o protecție suplimentară împotrivă variantei Delta a coronavirusului.  

Studiul, realizat de Maccabi Healthcare Services, Universitatea Tel Aviv și Spitalul Universitar Ashdod, a comparat trei grupuri: persoane care au fost vaccinate și nu au fost niciodată infectate, persoane care au fost infectate anterior și nu au fost vaccinate și persoanele care au fost infectate cu SARS-CoV-2 și apoi vaccinate după recuperare.  

Pentru studiu a fost analizată baza de date Electronic Health Records pentru 2,5 milioane de persoane din Israel, pe perioada dintre 1 martie 2020 - 14 august 2021.  

Cercetătorii au constatat că din 199 de cazuri simptomatice, 191 au fost dintre cei vaccinați și doar 8 au fost printre cei infectați anterior. Vaccinații care nu au mai fost infectați au fost de 27 de ori mai predispuși să sufere un caz simptomatic al virusului în comparație cu riscul persoanelor infectate anterior de a avea un caz de reinfecție simptomatică. Dintr-un total de nouă spitalizări, opt au fost în cadrul grupului vaccinat care nu fuseseră infectați anterior și numai unul dintre cei ce fuseseră infectați.

Autorii studiului au concluzionat că "imunitatea naturală oferă o protecție mai durabilă și mai puternică împotriva infecțiilor, bolilor simptomatice și spitalizării datorate variantei Delta a SARS-CoV-2, comparativ cu vaccinul cu două doze BNT162b2- imunitate indusă", adăugând că o doză de  vaccin pare să crească protecția de care se bucură cei infectați anterior.  

Curios e însă că, exact în mijlocul campaniei de vaccinare cu a treia doza, cercetătorii israelieni afirmă că "protecția pe termen lung oferită de o a treia doză, administrată recent în Israel, este încă necunoscută". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.