USRPLUS boicotează ședința de Guvern și NU exclude colaborarea cu PSD și AUR privind depunerea unei moțiuni de cenzură


USRPLUS boicotează ședința de Guvern și NU exclude colaborarea cu PSD și AUR privind depunerea unei moțiuni de cenzură

În contextul nemulțumirilor referitoare la programul Anghel Saligny, în valoare de 50 de miliarde de lei, USRPLUS a anunțat prin copreședinții Dan Barna și Dacian Cioloș că va boicota ședința de Guvern convocată de la ora 19. Aceștia au adăugat că în funcție de ceea ce se întâmplă pe parcursul următoarelor ore vor adopta o decizie în Biroul Național al USRPLUS pe care o vor prezenta în ședința de coaliție pe care au convocat-o mâine. Totodată, întrebat dacă e luată în calcul inițierea unei moțiuni de cenzură alături de PSD și AUR, Dan Barna nu a exclus această variantă, precizând că "toate opțiunile sunt în prezent pe masă".

Barna: Am decis să nu participăm în această seară la ședința de Guvern, de la ora 19.00, și să convocăm o ședința a coaliției mâine dimineață, la ora 10.00, pentru că trebuie să luăm o decizie și despre acest program și despre modalitatea în care putem merge mai departe. În acest context, ședința de coaliție de mâine dimineață va fi cea care va defini cum vom proceda în continuare, în această seară urmând să avem ședința Biroului Național așa cum am anunțat. 

Cioloș: Vreau să vă spun că la ultima ședință de coaliție noi am discutat despre mai multe proiecte legislative și obiective pe care le avem în programul de guvernare, am stabilit o ordine de priorități. Nu a fost avizat în ședința de coaliție acest proiect al programului Anghel Saligny și de aceea am fost surprinși că el apare pe ordinea de zi a ședinței de Guvern fără să fi avut avizul ședinței de coaliție. Din punctul nostru de vedere modalitatea cea mai sănătoasă de a continua lucrurile cu încredere unii în ceilalți e să ne întoarcem la ședința de coaliție și să avem acolo o discuție despre cum continuăm, dar sper ca toată lumea să se țină de ceea ce decidem sau nu în ședința de coaliție. 

Reporter: Conform procedurii ar putea fi astăzi ședința de Guvern și ar putea fi adoptat acest proiect fără să participați? 

Barna: Vreau să spun foarte clar că această coaliție conduce Guvernul și are majoritate în Parlament pentru a face politici publice. Chestiunea că ar fi vorba de o tehnicalitate, cine a trimis sau nu avizul, și că apoi se aprobă proiectul, trebuie să spun că PNDL3 nu e un program egal cu steagul județului Covasna, celălalt subiect de pe lista suplimentară de ședință de astăzi. E un program de 50 de miliarde de lei din avuția României și care are nevoie de o susținere și de un acord în cadrul coaliției. Orice alt subiect e evident o chestiune de declarații politice. PNDL trebuie să fie adoptat în urma acordului coaliției și lucrul acesta îl vom discuta mâine în ședință. 

Reporter: Ce va face USRPLUS dacă premierul Cîțu chiar și în absența dvs. face ședința în această seară și adoptă proiectul?

Cioloș: Vom avea o ședință a Biroului Național. Dacă premierul decide să țină ședința fără miniștrii USRPLUS asta înseamnă că ține ședința cu participarea a două partide din coaliție, pentru că acest Guvern e format din trei partide. Nu e un Guvern pe persoană fizică a cuiva. 

Reporter: Legal poate face asta?

Cioloș: Eu nu cred că poate să o facă, dar până la urmă premierul are o anumită marjă... 

Reporter: Dacă o face coaliția e ca și ruptă? 

Cioloș: Nu. Dacă o face noi vom avea o ședință a Biroului Național în această seară în care vom decide care e mandatul cu care mergem mâine la coaliție. 

Reporter: La fel cum ați făcut și în cazul lui Vlad Voiculescu bateți în retragere. 

Cioloș: Nu batem în retragere. Astfel de decizii nu le iau doi oameni, ci conducerea partidului. 

Reporter: De ce ați început să strângeți deja semnături pentru o moțiune de cenzură?

Cioloș: Eu nu am cunoștință de asta. 

Barna: Vă răspund eu. Pentru că așa cum am zis acum câteva ore toate opțiunile sunt pe masă în mod real. 

Reporter: Cât de serios e acest demers având în vedere că dvs. nu aveți o pătrime din nr. de parlamentari pentru a iniția această moțiune de cenzură. Nu e cumva un demers făcut doar ca să arătați că vreți să faceți opoziție? 

Cioloș: În acest moment e o discuție inutilă. 

Reporter: Ați putea să faceți o moțiune de cenzură cu cei de la AUR și PSD? 

Barna: Repet, toate opțiunile sunt pe masă. Vom vedea ce se întâmplă în următoarele ore. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.