Rareș Bogdan, mesaj pentru USRPLUS și AUR după ședința din Parlament: "Când semnăturile vor fi corecte, reprezentanții PNL din BPR vor lua decizia ca moțiunea de cenzură să se discute și voteze". Orban, luat la țintă de europarlamentar: "Mi se pare absolut șocant!"


Rareș Bogdan, mesaj pentru USRPLUS și AUR după ședința din Parlament: "Când semnăturile vor fi corecte, reprezentanții PNL din BPR vor lua decizia ca moțiunea de cenzură să se discute și voteze". Orban, luat la țintă de europarlamentar: "Mi se pare absolut șocant!"

După ședința BPR în care nu a fost aprobată solicitarea PNL de a fi verificate pe perioada a două săptămâni semnăturile de pe moțiunea de cenzură a USRPLUS-AUR contra Guvernului Cîțu, prim-vicepreședintele liberalilor, Rareș Bogdan, a dat de înțeles la Antena 3 că reprezentanții partidului său vor insista în continuare cu respectivul demers. În acest sens, Rareș Bogdan le-a transmis celor din USRPLUS și AUR că "în momentul în care semnăturile vor fi corecte pe moțiune", atunci "deputații și senatorii PNL din BPR vor lua decizia ca moțiunea de cenzură să se discute și voteze".

De asemenea, liderul liberal s-a declarat șocat de faptul că "Ludovic Orban se grăbea mai mult decât PSD, AUR și USR cu discutarea și votarea moțiunii împotriva unui Guvern PNL". Amintim că propunerea PNL de a fi verificată legalitatea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură nu a fost aprobată, mai ales datorită președintelui Camerei Deputaților, liderul liberalilor Ludovic Orban, care a ales să se abțină de la vot, decizia lui fiind astfel una decisivă. Concret, scorul final a fost de 9 voturi "pentru", 7 "împotrivă" și 2 abțineri, ceea ce înseamnă că nu a rezultat o majoritate simplă de 50%+1 pentru a trece propunerea. Ulterior ședinței, Ludovic Orban a explicat considerentele în baza cărora a ales să nu gireze demersul colegilor de partid care prevedea ca pe perioada a două săptămâni să fie verificate respectivele semnături. (mai multe detalii AICI)

Rareș Bogdan: Am văzut ceva care mă doare și mă doare rău, faptul că astăzi, începând de vineri, președintele PNL nu a stat cu grupul PNL cu scopul de a rămâne în picioare acest Guvern, ci a jucat cu USR și AUR în detrimentul PNL și al premierului, invocând Constituția, respectarea ei, dar știm foarte bine că există spiritul legii și litera legii. Și mai știm foarte bine că ceea ce a făcut domnia sa e un joc în favoarea celor care doresc moțiunea de cenzură. 

Moderatoare: Îl acuzați de trădare? 

Rareș Bogdan: Nu îl acuz de trădare, că nu-mi permit să fiu atât de dur. Spun doar că e dezamăgitor că președintele PNL vrea să-și dea jos propriul Guvern cu ajutorul USR și AUR. Domnul Orban joacă cu un comportament tipic unui fost lider al PSD. 

Jurnalist: Dar vi se pare normal ca BPR să împiedice votarea unei moțiuni de cenzură? 

Rareș Bogdan: Atât timp cât există suspiciunea rezonabilă și date certe că pe această moțiune de cenzură, care trebuie să aibă 117 semnături, ea având 122, există 22 de semnături care sunt trimise prin fax, scanate...

Jurnalist: Un an de zile Parlamentul a lucrat online. 

Rareș Bogdan: Semnăturile pe moțiune trebuie să fie scrise în original. Doamna Anca Dragu era la Viena și apare ca fiind semnatară a moțiunii de cenzură vineri în timpul zilei. 

Jurnalist: Ați auzit-o pe doamna Anca Dragu că își reneagă semnătura? 

Rareș Bogdan: E obligatoriu să respectăm regulile parlamentare, atât cutumele, dar mai ales regulamentele. Nu putem să venim noi contra regulamentelor. 

Moderatoare: Cum explicați ajutorul dat astăzi de PSD, care a părăsit BPR?

Rareș Bogdan: PSD nu a părăsit ca să dea un ajutor. PSD a părăsit pentru că foarte probabil a văzut sau a avut date privitoare la semnăturile nu în original, ci în copie pe moțiunea de cenzură. Asta am văzut în explicația dânșilor. Dar nu analizez eu ce face sau de ce a ieșit PSD. Analizez în schimb ce au făcut colegii mei de la PNL și mai analizez comportamentul încă președintelui PNL Ludovic Orban, care se grăbea mai mult decât PSD, AUR și USR cu discutarea și votarea moțiunii împotriva unui Guvern PNL, ceea ce mi se pare absolut șocant. 

Jurnalist: Nu-mi vine să cred că dvs., o personalitate liberală, veniți din presă, puteți susține așa ceva. Blocați dreptul legal al unor partide legale să supună la vot în Parlament o moțiune de cenzură. Nimeni nu și-a retras semnătura. Suntem în pandemie. S-a trimis semnătura online, prin fax. 

Rareș Bogdan: Nu prevede regulamentul Camerei și al Senatului. 

Jurnalist: Atunci opriți moțiunea de la votare pentru a cere 2 săptămâni cu scopul de a fi verificate semnăturile? Cine le verifică? 

Rareș Bogdan: În momentul în care semnăturile vor fi corecte pe moțiune, sunt absolut convins că deputații și senatorii PNL din BPR vor lua decizia ca moțiunea de cenzură să se discute și voteze. Nu am nicio îndoială, întrucât respectă legea. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.