ALEGERI RUSIA. Oficialii electorali fac campanie pentru partidul lui Putin. Ministerul Justiției, Parchetele și instanțele taie de pe liste contracandidații ”Rusiei Unite”


ALEGERI RUSIA. Oficialii electorali fac campanie pentru partidul lui Putin. Ministerul Justiției, Parchetele și instanțele taie de pe liste contracandidații ”Rusiei Unite”

Partidul ”Rusia Unită”, fondat de președintele Vladimir Putin și care îi susține în mod constant inițiativele, încearcă prin orice mijloace să își mențină majoritatea din camera inferioară la alegerile parlamentare din 17-19 septembrie, în ciuda nepopularității sale istorice, apelând în acest scop la o mobilizare fără precedent a instituțiilor statului întru facilizarea succesului electoral la alegerile din această lună.

Presa rusă a publicat recent conținutul unor înregistrări audio care prezintă secretarul unei comisii electorale din Siberia pregătind personal agitatorii și observatorii „Rusiei Unite”, sfătuindu-i să nu facă plângeri în legătură cu fraudarea votului, să nu deranjeze instanțele electorale și să încerce aplanarea oricăror conflicte ”la un pahar”. 

Dacă vedeți vreo fraudă, nu faceți plângere, nu deranjați instanța!”

Editorii Taiga.info au obținut o înregistrare relevantă în privința modului în care partidul lui Putin își instruiește observatorii și agitatorii din Khakassia. Potrivit sursei, întâlnirea a avut loc în satul Kopyevo, districtul Ordzhonikidze al republicii, la reuniune participând secretarul executiv al filialei locale a ”Rusiei Unite”, Irina Karabutina, și șeful Consiliului Local din Kopyevo, Alexander Koropov. Cel mai important aspect este acela că Irina Karabutina îndeplinește în același timp și funcția de secretar al comisiei electorale teritoriale din regiunea Ordzhonikidze, legislația actuală interzicând direct atât ei cât și și oficialului Koropov să participe la campanie.

„Chiar dacă observați vreo încălcare a legii sau ceva ce credeți că ar putea constitui o ilegalitate, nu încercați să scrieți o plângere imediat”, se adresează Irina Karabutina observatorilor ”Rusiei Unite”. ”Dacă aveți îndoieli cu privire la ceva, mergeți la președinte sau la adjunct. Dacă președintele v-a explicat în mod rezonabil că nu este o încălcare a legii, nu vă așezați să scxrieți o plângere, pentru că aceasta va trebui să fie soluționată în instanță. Nu este foarte plăcut, trăim cu toții în aceste comunități, și nu ar trebui să încingem atmosfera pornind de la lucruri pe care ni le-am imaginat”, își continuă Karabutina pledoaria pentru toleranță în privința fraudelor electorale.

Ulterior, aceeași Karabutina anunță câteva chestiuni administrative locale de ordin programatic, despre care omite în mod intenționat să menționeze că vor fi realizate din bugetele locale, ba chiar dezinformează anunțând că proiectele vor fi finanțate din fondurile partidului ”Rusia Unită”.

Denunțul de sorginte stalinistă, inctrument de ”purificare” a listelor

În altă ordine de ideii, un număr consistent de candidați ai Opoziției au fost excluși atât în etapa nominalizării, cât și după înregistrare, de către instituțiile statului, mulți dintre ai pe baza prevederilor Legii anti FBK (Fundația Anticorupție, fondată de A. Navalnîi), normativ care permite privarea „celor implicați în organizații extremiste” de dreptul de a fi aleși timp de până la trei ani. 

Analiștii au observat faptul că majoritatea comisiilor electorale își pierd controlul asupra procesului preelectoral, iar refuzurile de a fi înregistrați diverșii candidați ai Opoziției se bazează în principal pe deciziile instanțelor, Ministerului Justiției și Parchetului, luate ca urmare a depunerii, după metode ce amintesc de vremurile lui Stralin, de diverse denunțuri din partea contracandidaților aflați în cercurile Puterii.

Deputatul municipal din Moscova, Galina Filchenko, este, până în prezent, exemplul cel mai relevant. Filchenko urma să candideze la alegerile pentru Duma de Stat din districtul Prokopyevsky (regiunea Kemerovo) în calitate de candidat al Partidului Democrat ”Yabloko”. Nefiind la prima campanie de acest gen, înregistrarea în cursa electorală a decurs fără incidente pentru Filchenko. În August, însă, odată cu primele afișări în camapania din Prokopyevsk pentru a începe o campanie de agitație, împotriva candidatei Opoziției au fost intentate mai multe procese de către contracandidați care o acuzau de implicare în „organizația extremistă” - Fundația Anticorupție (FBK) Alexei Navalny – și cereau declararea înregistrării sale ca fiind ilegală. După câteva înfățișări în care contestatarii Galinei Filchenko au avit comportamente contradictorii, fie acuzând-o de participare la mitingurile pro-Navalnîi, fie retrăgându-și acuzațiile, politicianei Partidului Democrat ”Yabloko” i-a afost anulat, la înnceputul acestei luni, de către instanță, dreptul de a mai candida la alegeri. 

Galina Filchenko nu a fost singurul politician care a fost scos din la cursa electorală din cauza „denunțului” unui rival. Cam în aceeași perioadă, la Kaliningrad, fostul coordonator al sediului regional al lui Navalnîi, Alexander Chernikov, care a fost și el nominalizat de ”Yabloko”, a fost eliminat de pe listele pentru Consiliulu Orășenesc după un proces intentat de Partidul Comunist. Chernikov depusese deja toate documentele la Comisia Electorală Teritorială (TEC), trecuse verificările și își începuse deja campania. Cu toate acestea, la sfârșitul lunii, adversara sa comunistă, Inna Solovyova, a intentat un proces împotriva sa, cel mai probabil, crede Chernikov, la ordinul Moscovei sau al servciilor secrete, obținând eliminarea sa. 

În mod similar, Lev Shlosberg, liderul filialei din Pskov a Partidului Democrat ”Yabloko”, a fost eliminat din alegerile pentru Duma de Stat și Adunarea Regională din Pskov, decizia de anulare a înregistrării fiind luată la cererea unui candidat al Partidul Verde, Andrei Pangaev. La 3 august, la trei ore după ce Shlosberg a fost înregistrat electoral în listele pentru Duma de Stat, comisia electorală din regiunea Pskov a refuzat să-l înregistreze și în listele pentru adunarea regională, din cauza reținerii sale la un miting de sprijin din Navalnîi pe 23 ianuarie. În ziua următoare, însă, Comisia electorală regională din Pskov a reinclus candidatul pe liste, invocând faptul că decizia de recunoaștere a structurilor lui Navalnîi nu intrase încă în vigoare.

Argumentul potrivit căruia FBK și organizația lui Navalnîi nu fuseseră încă recunoscute legal ca organizații extremiste până la 4 august, nu a fost valabil în cazul altor candidați care au fost eliminați din alegeri până la acea dată. De exemplu, Irina Fatyanova, candidată pentru Adunarea Legislativă din Sankt Petersburg și fostă șefă a organizației lui Navalnîi, care a fost tăiată de pe liste încă din data de 27 iulie, în baza unei scrisori a Ministerului Justiției trimise către TEC. În acel moment, femeia avea depuse deja documente pentru nominalizare, își deschisese un cont electoral și era implicată activ în strângerea de semnături, întrucât urma să meargă la urne ca și candidat independent.

Drumul către succesul electoral al ”Rusiei Unite”, pavat cu excluderea de pe liste a sute de contracandidați din Opoziție 

Una peste alta, interdicțiile aplicate candidaturilor reprezentanților Opoziției, de către autoritățile ruse, au devenit deja un trend al acestui scrutin parlamentar. Anul acesta, până la 17 august, 244 de potențiali candidați din listele federale au fost scoși din campania pentru pentru Duma de Stat, cifrele fiind în continuă creștere în prezent. De asemenea, este demn de remarcat faptul că ne referim aici doar la alegerile pentru camera inferioară a parlamentului, fiind dificil de evaluat modul în care tendința de anulare a candidaturilor afectează alegerile la toate nivelurile.

Dincolo de toate, practica preelectorală actuală din Rusia arată că, în procesul de filtrare a candidaților, Comisia Electorală Centrală și comisiile electorale locale au devenit prizoniere ale mecanismului instituțional de filtrare. În ciuda faptului că, potrivit legii, comisiile electorale sunt organisme independente care au fost create pentru a proteja drepturile electorale ale cetățenilor, refuzurile comisiilor privind înregistrare candidaților s-au bazat mai mereu pe deciziile instanțelor judecătorești, ale Ministerului Justiției și ale procurorilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.