Seidler a pus-o la punct pe Gorghiu într-o emisiune: Acțiunile lui Cîțu sunt și ele niște "extremisme". E tot o formă de extremism să folosești bani publici în campania electorală din partid


Seidler a pus-o la punct pe Gorghiu într-o emisiune: Acțiunile lui Cîțu sunt și ele niște "extremisme". E tot o formă de extremism să folosești bani publici în campania electorală din partid

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a anunțat vineri, 10 septembrie, la Antena 3, că le va solicita parlamentarilor din "partidele democratice" să se delimiteze de AUR, partid care ieri l-a dat afară cu forța pe vicepreședintele Camerei Deputaților, uselistul Florin Roman, de la prezidiul plenului Parlamentului, întrucât acesta confiscase microfonul pentru a conduce abuziv ședința, deși lângă el se afla șefa Senatului, Anca Paliu Dragu. Mai mult decât atât, Gorghiu a folosit pretextul extremismului AUR pentru a cere USRPLUS să-și retragă semnăturile de pe moțiunea de cenzură inițiată împreună cu auriștii contra Guvernului Cîțu. 

Alina Gorghiu: Comportamentul AUR a fost ieri girat de colegii de la USRPLUS. Dacă veți vedea țipetele domnului Moșteanu de la microfonul Parlamentului,  ale domnului Simion care efectiv incita la ură și la violență, iar doamna Dragu a stat fără să i se miște vreun mușchi pe față în timpul ce colegul vicepreședinte al Camerei Deputaților, care conducea ședința, era ridicat. (...) Guvernul s-a delimitat de acești extremiști prin sesizarea la CCR. Însă, după aceste evenimente de ieri, și mă bucur că domnul Seidler e pe telefon. Îi rog la un gest de minimă decență pe cei de la USRPLUS. Dacă sunt un partid pro-european, chiar dacă înseamnă costuri politice pentru domniile lor, îi rog să retragă semnăturile de pe moțiunea cu AUR. E un demers salubru, singurul pe care pot să-l facă pentru a arăta că nu susțin un partid extremist și că nu dau un cec în alb urii, xenofobiei, violenței. Apelul meu de săptămâna viitoare, concretizat în BPR, va trata exact această problematică. Am cerut și voi cere ca toate partidele democratice să se delimiteze oficial de AUR. Ludovic Orban și Anca Dragu vor trebui să se poziționeze ferm de partea forțelor politice democratice, împotriva violenței și a extremismului. 

Replica din partea USRPLUS a venit imediat la același post de televiziune, deputatul Cristian Seidler transmițându-i Alinei Gorghiu că "se amestecă două lucruri, comportamentul și ideologia AUR, și semnătura pe moțiunea de cenzură, care se referă la Cîțu și acțiunile dânsului", "chestiuni distincte pe care propaganda celor apropiați de premier și, mai nou, cei apropiați domnului Ciolacu încearcă să le amestece, pentru că manipularea nu are limită în spațiul public". De asemenea, Seidler i-a replicat Alinei Gorghiu că o formă de extremism există și în cazul premierul Cîțu, întrucât acesta "sparge 50 de miliarde de lei pentru campania electorală internă" din PNL de dinaintea Congresului, prin controversatul program Anghel Saligny.  

Cristian Seidler: E o falsă temă aceasta a delimitării de violență sub forma retragerii semnăturilor de pe moțiunea de cenzură, pentru că una e una, alta e alta. Niciodată noi nu am achiesat la vreun act de violență. Nu suntem de acord niciodată cu nicio formă de violență în politică. Pe de altă parte, domnul Roman a confiscat microfonul respectiv, deci lucrurile au două fațete sau chiar mai multe. De asemenea, delimitarea de violență, de niște idei nu va determina vreo acțiune în cazul moțiunii de cenzură. Semnăturile rămân pe acea moțiune de cenzură. Acea moțiune nu are nicio legătură cu ideea de violență, de xenofobie sau orice altceva, ci are legătură cu domnul Cîțu și ideea dânsului de a sparge 50 de miliarde de lei pentru partid. E tot o formă de extremism să folosești bani publici în campania electorală internă. Se amestecă două lucruri, comportamentul și ideologia AUR, cu care noi, cei de la USRPLUS, nu avem nimic în comun, și semnătura pe moțiunea de cenzură, care se referă la Cîțu și acțiunile dânsului. Sunt două chestiuni distincte pe care propaganda celor apropiați de Cîțu și, mai nou, cei apropiați domnului Ciolacu încearcă să le amestece, pentru că manipularea nu are limită în spațiul public. Noi nu credem altceva despre AUR și AUR nu crede altceva despre noi decât s-a discutat anterior în spațiul public. Deocamdată semnăturile noastre sunt pe o moțiune de cenzură comună care îl privește pe domnul Cîțu și acțiunile dânsului, care, dacă îmi permiteți, sunt între ghilimele niște "extremisme", pentru că a minți și a folosi bani publici pentru campania electorală internă din punctul meu de vedere sunt niște comportamente la fel de blamabile precum extremismul. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.