EXCLUSIV Interviu. Fostul deputat Ion Neagu indică agentura FSB de la TV8 și Jurnal TV. Acuzații explozive: banii pompați de Fundația Konrad Adenauer și de Fundația Robert Schuman în proiectul națiunii civice moldovenești sunt BANI RUSEȘTI, nu occidentali. Frăția ruso-germană


EXCLUSIV Interviu. Fostul deputat Ion Neagu indică agentura FSB de la TV8 și Jurnal TV. Acuzații explozive: banii pompați de Fundația Konrad Adenauer și de Fundația Robert Schuman în proiectul națiunii civice moldovenești sunt BANI RUSEȘTI, nu occidentali. Frăția ruso-germană

Deputat în Primul Parlament și votant al Declarației de Independență, ulterior ales și în legislatura 2005-2009, domnul Ion Neagu lansează o serie de acuzații explozive, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, pe fundalul scandalului generat în jurul cuplului FSB Natalia Morari-Veaceslav Platon. 

Nici mai mult, nici mai puțin, Ion Neagu acuză Fundația Konrad Adenauer și Fundația Robert Schuman (deopotrivă cu alte asociații și ONG-uri așa-zise europene) că pompează în TV8 bani rusești pe care îi prezintă în acte, oficial, drept bani europeni, occidentali. ”E vorba și de vechea frăție ruso-germană”, precizează Ion Neagu. În acest sens, amintim cele două studii, din 2012, respectiv 2017, referitoare la națiunea civică moldovenească, studii plătite cu sume importante din Germania. 

Cu acești bani vopsiți de complicii și sinecurile (uneori pompoase) din Occident, în special din Germania, Rusia își finanțează rețelele FSB din media, cum sunt cele de la TV8 și Jurnal TV, explică Ion Neagu, avertizând că aceste televiziuni au fost legendate drept ”proeuropene”, ”proromânești” și ”anticorupție”, deși principala mantră a lor este națiunea civică moldovenească, cea mai recentă resemnificare a moldovenismului stalinist, dar și alte narațiuni rusești. 

Ion Neagu susține că SIS a știut încă din momentul legendării Natașei Morari că ea este agentă FSB, însă nu a făcut absolut nimic ca să o neutralizeze pentru că, ”în mare parte, SIS este o filială a FSB”

”Și în tot timpul ăsta, ea și-a făcut jocurile nestingherită, a racolat alte persone, le-a lansat și le-a folosit din plin – mă refer, în special, la rețeaua de la TV8, dar și la cea de la Jurnal TV. Acum, că s-a schimbat puterea, unele zone din SIS au mișcat în câmpul operativ și s-a ajuns la scandalul acesta. Subiectul ține de securitatea națională a R.Moldova, nu este unul de cancan, e cât se poate de serios”, subliniază Ion Neagu.  

Așa cum veți remarca, fostul deputat explică și motivele pentru care nu crede că actuala putere de la Chișinău va face lumină în această speță ce ține de securitatea națională și de modul în care Rusia se implică activ, prin agenții ei, în politica internă a R.Moldova, hotărând agenda publică a întregii gubernii. Vă invităm să citiți și să distribuiți acuzațiile lui Ion Neagu: 

Răzvan Gheorghe: Domnule Ion Neagu, vă mulțumesc pentru acest dialog. Scandalul care îi are protagoniști pe Natalia Morari și pe Veaceslav Platon arată că Rusia finanțează din plin așa-zisa ”națiune civică moldovenească proeuropeană”. Cum comentați? 

Ion Neagu: Și eu vă mulțumesc pentru dialog. Dincolo de ce e la vedere, există o imensă schemă subterană prin care sunt pompate sume mari de bani în proiectul națiunii civice moldovenești, construct al serviciilor secrete rusești ce e mascat sub un înveliș așa-zis european. Astfel de bani rusești au ajuns și ajung la TV8. Acolo au ajuns însă și bani din Occident, probabil și din România, în timp ce această televiziune – și nu doar ea, e vorba și de Jurnal TV – deraia parcursul firesc al R.Moldova, cel autentic proeuropean și proromânesc. 

Rusia s-a implicat și se implică masiv în politica internă și externă a R.Moldova. Rusia controlează televiziuni și instituții mediatice care pozează în ‹proeuropene›, ‹anticorupție› și ‹proromânești› în timp ce împrăștie cel mai toxic moldovenism pentru a compromite atât apropierea de Uniunea Europeană cât și orice apropiere de România. Televiziunile care astăzi prosperă și par atrăgătoare sunt fie ale oligarhilor moldoveni proruși, fie ale Rusiei. 

Reporter: Cum e posibil ca astfel de instrumente de control ale Rusiei – cum sunt și cele două televiziuni la care ne referim, TV8, respectiv Jurnal TV – să fie finanțate din Occident, în special din Germania? 

Ion Neagu: E foarte grav când se întâmplă așa ceva. Astfel de bani vin prin diverse proiecte și granturi destinate așa-zisei prese independente, care iată că în realitate e presă rusească. Banii vin de la Bruxelles, de la Berlin, fie sub forma fondurilor europene, fie prin intermediul unor suveici – în acest caz mă refer la fundații și asociații, cum sunt Fundația Konrad Adenauer și Fundația Robert Schuman, dar și multe altele, nu atât de mari și fără coloratură politică. Vă amintesc că cele două studii, din 2012, respectiv din 2017, referitoare la națiunea civică moldovenească au fost plătite cu însemnate sume de bani ce au venit din Germania. 

Rusia nu finanțează doar televiziuni și instutuții așa-zise mediatice, ci bagă bani și într-o rețea, într-un păienjeniș de ONG-uri, scopurile fiind similare. 

Vedeți dumneavoastră, eu nu cred că, la un moment dat, occidentalii s-au apucat să pompeze cu nemiluita bani în așa-zisa ”presă independentă” din R.Moldova și în câteva așa-zise ONG-uri, fiindcă ar fi absurd și ilogic, având în vedere și unde ajung de fapt acești bani: la ”presa” care numai independentă nu e. Sunt ferm convins că acești bani sunt rusești și că Rusia îi direcționează cu totala complicitate a unor fundații, asociații și ONG-uri din Germania, Franța, dar și din alte zone, pentru a finanța televiziuni și instituții media din R.Moldova care aparțin Kremlinului. 

Reporter: Eu sunt convins că SIS știa prea bine cu ce se ocupă Natalia Morari în R.Moldova și, în particular, la TV8. Dumneavoastră ce credeți? 

Ion Neagu: E clar că SIS a știut de ani de zile că Natașa Morari a fost trimisă în R.Moldova din Rusia, de FSB, acum 13 ani, având diverse misiuni și fiind legendată ca mare oponentă a lui Putin, dușmanul lui numărul 1, ceea ce era și e caraghios. Se agita și insista că serviciile secrete rusești n-ar fi lăsat-o să intre în Rusia, mințea că ar fi fost ”persecutată”, în timp ce ni se serveau imagini cu ea plângând pe aeroportul din Moscova. Încă de atunci era cât se poate de clar cine e de fapt Natalia Morari. Apoi a fost parașutată în spațiul mediatic unde s-a reprodus ca ”jurnalistă”, ca ”activistă civică” și ca o Mata Hari moldovenească. Nu uitați ce a făcut în 2009. Evident că SIS știa prea bine că Natalia Morari e agentă FSB. 

Reporter:  De ce nu a făcut SIS nimic în sensul ăsta, ani și ani? De ce nu a acționat?

Ion Neagu: Pentru că, în mare parte, SIS e o filială a FSB. Acesta e motivul pentru care nu s-au luat măsurile necesare pentru a o neutraliza, deși autoritățile știau prea bine că au de-a face cu o agentă FSB. Și în tot timpul ăsta, ea și-a făcut jocurile nestingherită, a racolat alte persone, le-a lansat și le-a folosit din plin – mă refer, în special, la rețeaua de la TV8, dar și la cea de la Jurnal TV. Acum, că s-a schimbat puterea, unele zone din SIS au mișcat în câmpul operativ și s-a ajuns la scandalul acesta. Subiectul ține de securitatea națională a R.Moldova, nu este unul de cancan, e cât se poate de serios.  

Reporter: Credeți că noua putere de la Chișinău ar vrea să se facă lumină în acest caz? Ce așteptări aveți?

Ion Neagu: Eu nu am așteptări de la guvernarea PAS, chiar nu am. Noul guvern nu este în stare să facă lumina în acest caz și, fiți convins, nici nu vrea să o facă. Pentru ei, scandalul ăsta e o mare durere de cap de care vor să scape cât se poate mai repede. După patru zile de la debutul scandalului, iată că doar Dumitru Alaiba vorbește despre cele întâmplate, dar o face relativizând și îngropând subiectul. Alaiba nu-i o voce credibilă, s-a compromis cu toate guvernările oligarhice. Una dintre propozițiile pe care le-a tot repetat e că el întoarce foaia și uită ce a fost. Nu cred că este cazul să uităm noi ceilalți. 

Mulți moldoveniști și promotori ai națiunii civice moldovenești s-au aciuiat și la PAS, în jurul lui Kulminski și a marilor artizani ai națiunii civice moldovenești, iar asta ridică numeroase semne de întrebare cu privire la foaia de parcurs a actualei guvernări. Pe față, acești oameni sunt susținătorii Maiei Sandu. Cât de sinceri sunt ei când vorbesc despre integrare europeană? Cât de sincere sunt zonele care îi ghidează din Occident, în special din Germania? Fiindcă aici e vorba și de vechea frăție ruso-germană. De ce tace Maia Sandu când trebuie să vorbească despre problema transnistreană, cum s-a întâmplat recent la Summitul de la Kiev? Toate acestea mă fac să fiu deloc, dar absolut deloc optimist. Să nu uităm o evidență: Morari s-a numărat printre principalii susținători mediatici ai Maiei Sandu, e indubitabil. 

Cred că ceea ce vedem acum e doar vârful unui iceberg. Problema e mult mai complexă și presupune numeroase ramificații. Natalia Morari e doar vârful unor rețele FSB care activează în spațiul mediatic al R.Moldova, în special la TV8 și la Jurnal TV. Probabil că peste ceva timp vom vedea adevărata proporție a dezastrului cauzat de aceste rețele ale Rusiei. În mod normal, agenta Natalia Morari ar trebui arestată și interogată, dar nu cred că se va întâmpla asta. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.