Separatistul Krasnoselski bagă bani în statuia lui Lenin, în timp ce primește gratis vaccinuri din Moldova și gaz din Rusia


Separatistul Krasnoselski bagă bani în statuia lui Lenin, în timp ce primește gratis vaccinuri din Moldova și gaz din Rusia

Din 2006, Tiraspolul nu mai plătește gazul venit de la Moscova. Căci așa spunea fostul președinte al Transnistriei, Evgheni Șevciuk, „doar lașii plătesc datorii”... Din 2020, regimul separatist nu mai achită nici vaccinurile antiCovid trimise de Chișinău, multe dintre ele chiar de proveniență românească. Probabil gândindu-se că doar fraierii dau bani pe soluții antipandemice, când pot foarte ușor să le primească și în urma unor gesturi caritabile...

Milițianul Krasnoselski nu are bani, deci, pentru facturi, însă devine extrem de generos când vine vorba de monumentele comunismului criminal. Pentru că, de zilele acestea, monumentul lui Lenin din Tiraspol a devenit un bun de patrimoniu cultural, Consiliul Suprem al Transnistriei aprobându-l în lista de alocare a fondurilor pentru conservarea siturilor de patrimoniu cultural din regiune. 

Ridicată la Tiraspol în 1987, copie a unui alt monument similar ce a dominat, de la înălâimea sa de 19 metri, fostul Leninplatz din Berlinul de Est, statuia lui Lenin de la Tiraspol i-a rezistat peste timp prototipului, germanii demolând odioasa vestigie comunistă în 1991.

La nivel financiar, nu mai puțin de șase milioane de ruble vor fi alocate pentru programul de restaurare a obiectelor de patrimoniu istoric și cultural din Transnistria (adică peste 370 de mii de dolari), o parte consistentă din această sumă urmând să fie rezervată chiar cosmetizării cadavrului de granit roz, ”uitat” pe postament în fața Consiliului Suprem din Tiraspol.

Care să fie motivul unei asemnea decizii? Presa transnistreană l-a citat, pentru a răspunde unei întrebări nicăieri puse, pe șeful comitetului de profil al Consiliului Suprem, Igor Bug, care a declarat emoționat, cu glas tremurând, că ”grandiosul monument” al lui Lenin din centrul Tiraspolului „a atras extrem de mulți turiști din apropiere și din străinătate”. Potrivit lui Igor Bug, monument lui Lenin de la Tiraspol este cel mai mare monument din Europa, încă în picioare, dedicat fondatorului statului sovietic, iar întreținerea sa este o datorie de onoare a autorităților de la Tiraspol.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.