VIDEO. Așa arată lupta cu mafia lemnului protejată de autorități. Activistul Tiberiu Boșutar, bătut crunt și dezbrăcat în pielea goală într-o pădure din Suceava: „Nu e vorba de un caz izolat. E vorba de un sistem care ne pune piciorul pe cap” / El a părăsit spitalul la care fusese dus de urgență după ce un „angajat al statului” l-a sunat și l-a amenințat pentru că filmase în salvare


VIDEO. Așa arată lupta cu mafia lemnului protejată de autorități. Activistul Tiberiu Boșutar, bătut crunt și dezbrăcat în pielea goală într-o pădure din Suceava: „Nu e vorba de un caz izolat. E vorba de un sistem care ne pune piciorul pe cap” / El a părăsit spitalul la care fusese dus de urgență după ce un „angajat al statului” l-a sunat și l-a amenințat pentru că filmase în salvare

Imagini șocante au fost publicate, joi seară, pe Facebook, surprinzându-l pe activistul de mediu sucevean Tiberiu Boșutar, cu fața tumefiată de lovituri, în timp ce era transportat cu ambulanța la Spitalul Județean Suceava. 

Din păcate, Boșutar nu a primit îngrijirile medicale care îi erau necesare, revoltându-se și părăsind spitalul după ce, spune el, a primit un telefon de amenințare de la purtătorul de cuvânt al Ambulanței Suceava. „M-a sunat prostul de purtător de cuvânt și a zis cum mi-am permis eu....ajută-mă, vreau să ies din spitalul ăsta”, i-a spus activistului jurnalistului de la News Bucovina care sosise la spital să-i ia un interviu. „Purtătorul de cuvânt a avut curaj să ma sune și să-mi spună, băi, cum ți-ai permis tu să filmezi în ambulanță...mor pe stradă nu am nevoie de serviciile spitalului Suceava. Asistenta plângea și mă implora că ăla o amenința”, mai spune Tiberiu Boșutar, adăugând că refuză să fie tratat de un sistem bolnav.

Alex Nedea, jurnalist Recorder care a realizat mai multe investigații de presă despre tăierile ilegale, a scris, vineri dimineață, pe pagina sa de Facebook: Din primele informații avem de-a face cu o tentativă de omor în cazul agresiunii lui Tiberiu Bosutar și jurnaliștilor Mihai Dragolea și Radu Mocanu atacați ieri într-o pădure din Bucovina. Numai că polițiștii ajunși la fața locului, după enorm de mult timp de la primul apel la 112, au luat inițial apărarea infractorilor. Ministerul de Interne trebuie să dispună urgent o anchetă în acest caz”.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Suceava a declarat pentru publicația Dela0.ro că la acest moment au loc audieri. Poliția i-ar fi identificat deja pe șapte dintre agresori, alcătuind inclusiv planșe fotografice. Localnicii bătăuși nu au negat faptul că au fost la fața locului, în pădure. Susțin însă că a fost vorba de un conflict mai degrabă obișnuit, nicidecum de unul la dimensiunile prezentate în presă. Poliția i-a identificat rapid pentru că știu de existența conflictelor forestiere din zonă. În grupul agresorilor s-ar fi aflat și un angajat al unui ocol silvic.


Activistul, lovit cu bestialitate de tăietorii ilegali de lemne, alături de doi jurnaliști care filmau un documentar internațional despre tăierile ilegale, povestise, anterior, din ambulanță ce s-a întâmplat în pădure, unde au fost la un pas de a fi linșați de indivizi înarmați cu topoare și răngi.

„Am sunat un agent forestier să cheme silvicultorul de la cantonul unde am ajuns că avem o suspiciune. E silvicultor care ne-a mai atacat de câteva ori. Au venit zeci. Aproape toți aveau topoare și răngi...în prima fază nu am vrut să accept spitalizarea, dar am început să-mi pierd cunoștința”, a povestit Boșutar pentru News Bucovina, menționând că agresorii au spart toate echipamentele. Unul dintre jurnaliștii bătuți a căzut, în urma unei lovituri,  într-o râpă și a reușit să fugă și să anunțe la 112. „De la poliție ce să ceri?! Poliția nu poate trece cu procurorul de bariera păzită de zilier”, a mai spus activistul referindu-se la indolența autorităților locale care par mai degrabă în cârdășie cu mafia lemnului decât în situația de se lupta cu ea.

Boșutar nu a vrut să spună cine l-a atacat pentru că i s-a transmis că îi este cunoscută familia și unde stă, dar că atacatorii sunt cunoscuți de polițiști.

„Mă tem pentru ai mei...până văd despre ce e vorba. Mi-au spus că dacă scot o vorbă vin peste mine la Moldovița. Dar poliția îi cunoaște pe toți pentru că i-au mai audiat de câteva ori. Mai mult decît atât, unul dintre cei care m-au bătut foarte tare au spus, îl citez - „am spus la poliție că, data viitoare, când dau cu ochii de Boșutar, îl leg de mașină și-l trag până rămâne numa piciorul”. (...) Nu e vorba de un caz izolat. E vorba de un sistem care ne pune piciorul pe cap...oamenii își retrag plângerile pentru că știu că nu are cine să-i apere....nu e vorba de un polițist corupt sau incapabil, nu e vorba de un silvicultor...au fost atacați jurnaliști străini, nu e vorba de un caz izolat...e un sistem întreg. Toată lumea încearcă să ne discrediteze, să ne sperie, să ne amenințe...celălalt coleg, jurnalistul, e plecat cu altă ambulanță. Nu mai știe nici cum îl cheamă, nimic, pentru că e lovit la cap și....Dragolea (Mihai Dragloea, regizor și jurnalist, n.red) a primit un pumn și a căzut într-o râpă și cumva asta o fost șansa noastră pentru că a apucat să fugă și să sune la 112”, a mai spus activistul de mediu sucevean.

Boșutar a spus că a fost obligat de bătăuși să se dezbrace complet sub amenințare.

„În afară de bătaie, m-au dezbrăcat în pielea goală, au spus că mașina rămâne acolo și m-au trimis în fundul gol să merg acasă. Asta am trăit eu azi...celălalt, jurnalistul, mă întreba într-una - da unde suntem, da ce ai pățit, deci omul nu știe nimic despre ce-i vorba”, a mai relatat activistul de mediu, adăugând că agresorii au fost apoi pe punctul de a-l răsturna în râpă cu tot cu mașina.

El a spus că deși a trecut prin aceste umilințe nu a trăit atâta umilință cât au trăit-o cei care au plecat din țară de zeci de ani.

„Umilința asta am trăit-o eu azi. Dar mă gândesc că totuși nu am trăit umilința pe care au trăit-o milioane de români care au plecat din țară în ultimii 30 de ani. (...) Eu sunt viu! (...) Ne-au dat foarte tare în cap și eu, care nu credeam că mă tem vreodată de ceva, m-am dezbrăcat în pielea goală (de frica agresorilor, n.red). Au distrus echipamentul unor jurnaliști internaționali care merg prin teatre de război unde nu au pățit așa ceva. Deci niște silvicultori din Suceava au distrus echipamentul video al unor jurnaliști (...)  Nu reclam un pădurar. Reclam un sistem depășit de situație. Nu mor eu din asta și nu mă las”, a mai spus Boșutar.

„E interesant că proprietarul nu a spus nimic. A venit la urmă....Singurii care ne-au bătut au fost pădurarii și i-am recunoscut că și în anii trecuți aceiași oameni ne-au amenințat și ne-au bătut. Probabil că, data viitoare veți vorbi cu familia dacă țara nu înțelege despre ce e vorba”, a mai spus Boșutar. 

Întrebat cine sunt totuși care i-au bătut, Boșutar a precizat din nou că se teme să spună, dar că ei sunt cunoscuți și pentru o serie de agresiuni anterioare rămase nepedepsite de autoritățile competente.

„Eu sunt pe targă și colegul meu e pe targă, dar România e până la brâu în mormânt pentru că sistemul este învins de niște șmecheri”, a conchis Boșutar.

CITEȘTE ȘI: VIDEO dramatic cu activistul Daniel Bodnar, care luptă pentru păduri, plângând în hohote și plin de sânge, după ce a fost atacat de tăietorii ilegali de lemne. Acuzații grave la adresa lui Vela, Flutur, Predoiu și Costel Alexe: „Voi sunteți asasinii României!”


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.