Nikki Haley solicită administrației Biden să NU recunoască guvernarea talibană din Afganistan


Nikki Haley solicită administrației Biden să NU recunoască guvernarea talibană din Afganistan

Nikki Haley, aflată printre variantele republicanilor în perspectiva unei candidaturi la alegerile prezidențiale în 2024, are o viziune fermă împotriva guvernării talibane din Afganistan. Viziunea ei e bazată pe experiența acumulată ca ambasadoare a SUA la Naţiunile Unite și este influențată, totodată, de experiența pe front a soțului, respectiv a fratelui. Haley a avertizat sistematic că guvernarea talibană nu poate fi de încredere și și-a exprimat îngrijorarea că președintele SUA, Joe Biden, va recunoaște noul Executiv al Afganistanului pentru a închide fila de istorie a războiului ce a durat 20 de ani. 

Pentru a-și susține cauza, Haley a inițiat prin intermediul organizației Stand for America o petiție prin care se pune presiune pe Joe Biden pentru a nu face concesii în fața regimului taliban. Petiția a ajuns deja la 65 de mii de semnături, printre semnatari fiind cetățeni din toate statele americane. (consultați AICI petiția)

Haley a lansat această petiție inclusiv pentru a se asigura că poporul american nu va uita atentatul terorist comis de ISIS-K la finalul lunii august în proximitatea aeroportului din Kabul, în urma căruia 13 soldați americani au murit în timp ce se desfășura finalizarea retragerii din Afganistan, operațiune grăbită într-un mod nenecesar de Joe Biden, lăsând în urmă sute de americani și de aliați afgani. 

Fosta ambasadoare a SUA la Națiunile Unite a mai precizat că e îngrijorată că administrația Biden va îmbrățișa guvernarea talibană pentru a deschide calea oferirii unor ajutoare mai substanțiale afganilor. În acest context, Nikki Haley a avertizat că de ajutoarele oferite de SUA vor beneficia doar talibanii, nicidecum cetățenii simpli afgani. 

"Din păcate, nu putem schimba modul haotic și periculos în care Joe Biden a părăsit Afganistanul. Dar, ca americani, putem solicita să depășim această situație, mai ales refuzând recunoașterea guvernării talibane ca fiind una legitimă și asigurându-ne că talibanii nu vor vedea niciodată dolarii americani. Administrația Biden trebuie să taie din fașă posibilitatea consolidării credibilității guvernării talibane și să mobilizeze alte state pentru a se alătura în luarea unei poziții similare", a mai spus Haley. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.