Alegeri Rusia: Comuniștii și Partidul ”Rusia Unită” câștigă detașat alagerile pentru Duma de Stat


Alegeri Rusia: Comuniștii și Partidul ”Rusia Unită” câștigă detașat alagerile pentru Duma de Stat

Opoziția din Rusia a anunțat, luni, proteste de amploare, după ce vocile sale au acuzat autoritățile că truchează la foc automat alegerile pentru Duma de Stat. Pe măsură ce secțiile de vot s-au închis duminică, rezultatele parțiale din Orientul Îndepărtat și din Siberia au sugerat că partidul pro-Kremlin ”Rusia Unită” ar putea pierde teren în contextul unor alegeri organizate pe fondul unor probleme dificile legate de creșterea sărăciei și inflației.

La Moscova, însă, pe măsură ce voturile exprimate online au început să fie numărate, speranțele candidaților care s-au bazat pe schemele de vot tactice ale criticului lui Putin, Alexei Navalîi, au început să se năruie. Până la începutul după-amiezii, candidații avizați de Kremlin au fost declarați câștigători în toate cele 15 districte ale capitalei, fapt care a acordat ”Rusiei Unite” o majoritate confortabilă de două treimi în Duma de Stat.

După numărarea a 85% din buletinele de vot, Rusia Unită a obținut 49,76% din voturi și 315 din cele 450 de locuri în Dumă. Pe locul al doilea se situează Partidul Comunist cu peste 21% din sufragii, mult peste cele doar 14 % acumulate în alegerile din 2016, și cel puțin 57 de mandate în Duma de Stat.

Rezultatele, coroborate cu aprecierile Kremlinului, care a descris votul drept „liber și echitabil”, au provocat furia vocilor încă nesugrumate ale Opoziției. „Refuz să recunosc această Duma de Stat drept legitimă”, a scris pe Twitter Yevgeny Roizman, fost primar al Ekaterinburgului și personalitate proeminentă a Opoziției.

Aceeași atitudine au avut-o și comuniștii care, deși au condus mult timp în exit-poll-uri, s-au văzut învinși la momentul comunicării rezultatelor votului online. Conducerea Partidului Comunist a refuzat să recunoască rezultatele votului electronic, iar influentul șef al organizației moscovite a partidului - Valery Rashkin - care a pierdut alegerile după ce au fost declarate rezultatele votului online - a chemat luni seara la proteste, alături de alți candidați învinși ai KPRF.

Pregătită pentru astfel de manifestări, Primăria Moscovei a interzis protestele, invocând restricțiile legate de noul val pandemic.

Reprimarea Opoziției, cenzura liberei exprimări și votul online – instrumentele câștigătoare ale ”Rusiei Unite”

Cu câțiva ani înainte de alegeri, popularitatea ”Rusiei Unite” - partidul de guvernământ pro-Kremlin care a câștigat fiecare alegere la nivel național, înregistra un declin incontestabil, care a dat speranță Opoziției. O reformă defectuoasă a pensiilor și prăbușirea nivelului de trai au făcut ca partidul lui Putin să o ia la vale în sondaje, ”Rusia Unită” înregistrând o pierdere masivă a capitalului de încredere. În aceste condiții, aliații cdușmanului nr.1 al Kremlinului, închis în prezent de Putin, Alexei Navalnîi, a cărui întoarcere în Rusia și încarcerare ulterioară au declanșat proteste în masă, au sperat că strategia sa de votare inteligentă - prin care alegătorii ce sprijineau Opoziția au fost încurajați să se adune în jurul candidaților cel mai bine poziționați pentru a învinge ”Rusia Unită” - ar putea diminua considerabil succesul candidaților partidului lui Putin.

La nivel național, tabloul electoral era fost unul tulbure o perioadă îndelungată, părând să depindă în mare măsură de statutul controversatului sistem de vot electronic al Rusiei, disponibil doar la Moscova și în câteva alte regiuni. Robotul centralizator al votului online, bine manipulat de oamenii autorităților, pare să fi funcționat eficient de această dată. Deși ”Rusia Unită” a pierdut teren chiar și în zonele cu electorat captiv din Siberia și Orientului Îndepărtat - unde votul online nu era disponibil – partidul lui Putin a compensat predictibil cu o creștere consistentă în capitala Rusiei, unde în mod tradițional a avut mai mereu o performanță electorală slabă.

După ce Putin a reușit reprimarea vocilor Opoziției, încarcerându-i vocile și scoțând în afara legii organismele mediatice care îl criticau, autoritățile au promovat agresiv votul online, în special în rândul angajaților din sectorul de stat, o sursă tradițională fiabilă de voturi pentru ”Rusia Unită”, funcționarii publici fiind încurajați și uneori constrânși să se înregistreze pentru o votare electronică asupra căreia Opoziția avertiza că va fi trucată masiv, falsificarea rezultatelor fiind la îndemâna oficialilor.

Iar acuzele contestatarilor lui Putin par să fie susținute și de realitatea procesului electoral, câtă vreme rezultatele celor 2 milioane de voturi exprimate online la Moscova - reprezentând peste 90% participare - au fost anunțate abia la 14 ore după închiderea urnelor.

Paradox: strategia lui Navalnîi a resuscitat platforma comunistă în Rusia

Apelul lui Navalnîi la neirosirea votului simpatizanților Opoziției a reverberat în mentalul colectiv, însă nu în favoarea veritabililor oponenți ai lui Putin, scoși de pe liste de mecanismul de purificare imaginat pe baza legii anti FBK.

Comuniștii și-au adjudecat, matematic vorbind, cea mai mare parte a voturilor exprimate pe strategia ”Smart Voting” și, axându-și retorica electorală pe nemulțumirea față de nivelul scăzut de trai și veniturile paupere, au obținut o performanță notabilă, învingând ”Rusia Unită” într-un șir de regiuni din Orientul îndepărtat și din Siberia.

În afara Moscovei, în general, comuniștii au obținut rezultate nesperate, în special în acele părți ale țării în care votul electronic nu a funcționat. Cu un procent de peste 21% din voturi, și o creștere a numărului lor de mandate în Dumă de la 43 la 57, se poate spune că revirimentul din acest an a consemnat unul dintre cele mai puternice rezultate ale partidului de la epoca sa de glorie din perioada Elțîn.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.